Hopp til innhold

Dyrt å servere edle dråper på matfestival i Trøndelag

Lokale ølprodusenter må betale like høye skjenkegebyr for å servere øl i tre festivaldager som andre betaler for å servere øl hele året i Trondheim.

Øl tappes ved Klostergården Håndbryggeri

DYR AVGIFT: Et forslag om å redusere gebyret for de som søker ambulerende skjenkebevilling for tre dager under Trøndersk matfestival blir godt mottatt både av festivalledelsen og lokale ølprodusenter.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Det oppleves urimelig.

Det sier brygger Jørn Andersen, i Klostergården handbryggeri på Tautra.

Han har deltatt på Trøndersk matfestival i flere år, og vet hva det koster.

– Det skal en del omsetning til for å dekke det man må betale for å skjenke.

Jørn Andersen, brygger Klostergården handbryggeri

Brygger Jørn Andersen gleder seg til nye festivaldager på Torvet i Trondheim, og håper han slipper dyrt skjenkegebyr.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Foreslår differensierte gebyrsatser

Trøndersk matfestival er landets fremste lokalmatfestival, og arrangeres normalt hver sommer midt i sentrum av Trondheim.

Om du søker skjenkebevilling for de tre dagene festivalen varer, så er gebyret det samme om du skal selge øl hele året.

I sommer er skjenkegebyret på rundt 6000 kroner. Skal du selge øl direkte kommer enda et gebyr.

– Jeg har vært i kontakt med flere utstillere på matfestivalen, som opplever gebyrene som høye.

Det sier Ingrid Skjøtskift, kommunalråd for Høyre i Trondheim kommune.

Hun tok nylig saken opp i formannskapet.

– Minstegebyret som du må betale for å få saksbehandlet en søknad om skjenkebevilling er det samme om du skal skjenke kun på matfestivalen, eller om du skal skjenke hele året. Det må være mulig å differensiere gebyrsatsene, sier Skjøtskift.

Hun håper bystyret eller formannskapet behandler saken raskt. Neste matfestival skjer i slutten av juli.

Ingrid Skjøtskift, kommunalråd for Høyre, Trondheim kommune

Høyres Ingrid Skjøtskift mener det er viktig å få endret regelverket for skjenkebevillinger i god tid før Trøndersk matfestival går av stabelen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Vi må få nye retningslinjer på plass, og det håper jeg vi rekker i rimelig tid før festivalen kommer i gang.

Hun tror det vil være bred politisk støtte for å gi et håndslag til matfestivalen og de små utstillerne, og håper det bidrar til at flere serverer lokalprodusert øl til maten de serverer.

Europeisk matregion

Trondheim er en internasjonal matby, og i år er Trøndelag utnevnt til Europas matregion.

Gjennom hele 2022 vil bærekraftig matproduksjon og lokale råvarer av høy kvalitet fra Trøndelag stå i fokus.

Trøndersk matfestival har derfor store ambisjoner i år, og setter pris på initiativet fra Høyres gruppeleder i bystyret.

Brit Melting, leder Trøndersk matfesival

Brit Melting, leder i Trøndersk matfestival, tror lavere skjenkegebyr gir mer mangfold på festivalen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Dette er med på å gi det mangfoldet og den helheten som vi ønsker på Trøndersk matfestival, og at flere får servere alkohol til maten. Regionen representerer utrolig dyktige mat- og drikkeprodusenter.

Det sier Brit Melting, leder for Trøndersk matfestival.

Med lavere avgift tror hun flere får muligheten til å vise seg frem.

– Mange ønsker også ha direktesalg av sitt lokalproduserte øl. Det må skje i en annen bod, og gir en ekstra avgift.

Jørn Andersen, brygger Klostergården handbryggeri

Brygger Jørn Andersen håper flere små ølprodusenter viser seg frem under matfestivalen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Veldig godt forslag

For Klostergården har matfestivalen vært en fin arena for omdømmebygging og markedsføring.

En reduksjon i skjenkeavgifta tror brygger Jørn Andersen gir nye muligheter.

– Det vil bety at terskelen blir lavere for å kunne vise frem produktene sine, og gjør det enklere for mindre aktører å bli med.

En annen fordel han ser.

– De slipper å bekymre seg for om de taper penger på det.