NRK Meny
Normal

Aktive folk sparer samfunnet for milliarder

Visste du at nettopp du kan bidra til at Norge kan spare 239 milliarder kroner hvert år?

Jogging

Miljødirektør Ellen Hambro og Helsedirektør Bjørn Guldvog vil se flere ta på seg løpeskoene og komme seg i aktivitet.

Foto: Kim Jansson / NRK

Ellen Hambro

Ellen Hambro jobber for å folk mer aktive.

Foto: Fotograf John Petter Reinertsen

Hvis hele den norske befolkningen kom seg opp av sofaen og rørte på seg minst en halv time hver dag, anslås det at samfunnet vil spare hele 239 milliarder kroner.

Under den nordiske folkehelsekonferansen i Trondheim inviterer miljødirektør Ellen Hambro blant annet helsesektoren til et tettere samarbeid i folkehelsearbeidet.

– Vi kan tydeliggjøre og forsterke samarbeid vårt. Vi jobber for de samme interessene og kan presse mer. Slik at våre kommuner og politikerne sentralt kan jobbe for at kommunene våre ikke blir på bilens premisser, men blir på miljøet og folkehelsas premisser, sier Hambro.

Vil ha mer samarbeid

Helsedirektør Bjørn Guldvog er enig i at etatene bør samarbeide mer og tror folkehelsekonferansen kan peke ut en kurs for dette arbeidet.

Bjørn Guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret over utviklingen i samfunnet.

Foto: Rebecca Ravneberg

– Jeg tror det viktigste er det langsiktige arbeidet. At stadig flere fagmiljøer involverer seg, skaffer seg kompetanse og vet noe om hva slags tiltak som virker og ikke virker.

Sju nordiske land deltar på folkehelsekonferansen, og Norge har mye å lære av nabolandene, mener helsedirektøren.

– Jeg tror vi i Norge har i mange år tenkt at folkehelse ordner seg litt selv. Det med sport og idrett er en integrert del av folkesjela vår. Men det viser seg at vi har endret livsstil og er mindre aktive.

– Menn i aldersgruppen 20 til 50 år er blant de minst aktive i Europa. Vi må tenkte helt annerledes enn det vi har gjort før, sier Guldvog.

Politikerne må engasjere seg

Byråkratiet kan gjøre mye ved å være mer tydelig, mener miljødirektør Ellen Hambro.

– Jeg tror det er viktig at vi samordner oss enda bedre, så vi kan gi bedre hjelp til kommunene.

Samtidig må politikerne engasjere seg i folkehelsearbeidet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Vi som har ansvaret for de ulike sektorene kan gjøre mye for å bedre dette og bidra til at kunnskapen blir bedre. For at vi skal ha en god samfunnsutvikling på sikt må politikerne engasjere seg.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.