Aksjonerer mot bomstasjoner

Motstandere mot nye bomstasjoner i Trondheim starter en aksjonsgruppe for å hindre at byen får sju nye.

AutoPass
Foto: Mari Wedø / NRK

Det ble klart etter at bystyret i Trondheim i går vedtok med 54 mot 31 stemmer å sende en søknad om bomstasjoner og lokal drivstoffavgift til Stortinget. Demokratenes Svein Otto Nilsen vil stille seg i spissen for aksjonsgruppen.


22 000 underskrifter

Svein Otto Nilsen
Foto: Demokratene / NRK

- Folk er skikkelig forbannet. Det er både organisasjoner og andre som vil være med i en slik forening og jeg vil gå i spissen for det, sier Nilsen. Han lover å starte arbeidet dagen etter bystyremøtet og håper å få Fremskrittspartiets Harald Berg med på laget.

Nilsen og Berg stod i spissen for en tilsvarende motaksjon da bomringen i Trondheim ble innført i 1991. Den ble stengt 30. desember 2005. Da stod Berg med megafon foran Arbeiderpartiets ordfører Rita Ottervik og hadde kollektiv nedtelling sammen med andre motstandere som hadde møtt fram.

- Vi klarte å samle sammen 22 000 underskrifter, men de tok ikke hensyn til det, sier Nilsen. Bomringen ble stående i rundt 14 år og fikk inn mellom 1,5 til to milliarder kroner.

- Ny bomring

Nilsen utfordret Trondheims kanskje mest profilerte motstander mot bilavgifter og bompenger, Harald Berg, fra talerstolen i bystyresalen i går, for å få han med på en ny aksjon. Berg sa til NRK før møtet at han ønsker en ny motaksjon, men at andre må lede kampen denne gangen.

De politiske motstanderne nølte ikke med å kalle de rødgrønnes forslag for en gjeninnføring av bomringen, noe Arbeiderpartiet lovte å ikke gjøre da de drev valgkamp i 2007. Løftebrudd er et for svakt ord, mener Harald Berg om Arbeiderpartiets opptreden i saken.

- Skal vi si det litt mer folkelig? Valgflesk, propaganda eller bløff?, sa Berg fra talerstolen.

- Ap bryter ingen løfter

En stor del av den vel to og en halv times lange debatten kretset rundt akkurat dette punktet. Arbeiderpartipolitikerne forsvarte seg.

- For Fremskrittspartiet tror jeg en bom også hadde blitt definert som bomring. Det vi innfører nå er ikke en bomring. Arbeiderpartiet bryter ingen løfter. Vi bryter ikke et eneste løfte, sa Ole Kristian Lundereng fra talerstolen.

Samtidig innrømte Arbeiderpartiets Rune Olsø at han neppe hadde svelget en så stor kamel før.

- Men sånn er politikken. Hvis du skal gjennomføre noe, så må du også være villig til å inngå kompromisser, sa Olsø.