Åge-opptakene ingen har hørt

Åge Aleksandersen gir ut opptak og demoer ingen til nå har hørt.

Åge Aleksandersen samleboks
Foto: Heidi H. Uddu / NRK

Det er i anledning 60-årsdagen sin at Åge Aleksandersen gir ut alle platene sine på nytt i to samlebokser.

29 album har det blitt i løpet av karrieren, men når han gir ut samleboksene på lørdag, følger det ukjente godbiter med.

Frem fra glemselen

-Det er fire bonusplater som er med. Det er konsertopptak, demoer og andre ting som ikke er utgitt før, sier Åge Aleksandersen til NRK Trøndelag.

Aleksandersen avviser at han måtte lete på loft og i kjeller for å finne frem til opptakene

- Heldigvis har jeg et godt system for å finne frem til det her, eneste feilen er at det er en enorm mengde, så jeg satt der med et berg av musikk. Jeg har nå klart å koke det ned til fire cd-er, sier Aleksandersen.

Alt om: Åges karriere fra A-Å

Evig spellemann

Blant opptakene som nå blir utgitt på plate er en kirkekonsertversjon av "Sang til månen”.

Aleksandersen forklarer at noe av det han prøver å få frem ved å gi ut bonussporene, er at han har vært en spellemann hele livet .

-Jeg har spilt på alt fra puber til kirker, jeg har spilt for veldig mye folk og jeg har spilt for veldig lite folk. Folk vil høre at jeg har knadd og jobbet med sangene mine og presentert dem i forskjellige versjoner, sier Aleksandersen.

Livet i reprise

Mange timer med lytting på gamle sanger fremkaller mange minner. Og den folkekære artisten gjør seg noen betraktninger om en lang karriere når han har hørt igjennom de gamle opptakene.

- Tiden går! Jeg hører at stemmen har vært yngre og produksjonene annerledes. Men det har vært artig. Noe av det er fascinerende. Jeg kan for eksempel høre på demoer jeg laget. Der satt jeg i blokka på Flatåsen og forsøkte å være stille så jeg ikke vekket familien og resten av blokka. På sett og vis har jeg gått gjennom livet mitt når jeg har lyttet, sier Aleksandersen.

Han mener det vil være interessant for mange å få vite hvordan sangene ble til og hvordan de hørtes ut før de ble utgitt på plate for så å blir kjente.

- Burde vært med

Etter å ha hørt gjennom alle de gamle demoene og konsertopptakene, konkluderer Åge Alesandersen med at flere av sangene, som aldri fikk mulighetene til å bli kjent, burde blitt det.

- Det er sanger som jeg har fått unison respons på. ”Sangen om første gangen” er en slik sang. Når jeg hører på den nå, så tenker jeg at, ja, den burde ha vært med i repertoaret, smiler Åge Aleksandersen etterpåklok.

Åge fyller 60 år lørdag 21. mars: Send din hilsen til Åge

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.