Fikk kulturpris 40 år etter at de sluttet

– Dette hadde jeg ikke ventet. Det var plasser i Norge vi var mer populære enn i Namsos, sa Åge Aleksandersen etter at Prudence fikk Namsos kommunes kulturpris torsdag kveld.

Prudence i Namsos

Prudence fikk kulturprisen i Namsos for 2015. Fra venstre ser vi Kaare Skevik jr, Kjell Ove Riseth, Per Erik Wallums enke, Marit Wallum, Åge Aleksandersen og Johan Tangen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

I juryens begrunnelse heter det blant annet at bandet var banebrytende innen norsk rockemusikk:

I over 50 år har musikken som de skapte vært med å bygge opp Namsos sin identitet som rockeby. Med deres utradisjonelle bruk av instrumenter kombinerte de elementer fra folkemusikk med rock og progrock, og skapte en egen sjanger som senere har blitt kalt trønderrock.

Prudence startet opp som et Namsos-band i 1969, og gjennom årene har gruppa hatt medlemmer som Åge Aleksandersen, Terje Tysland, Johan Tangen, Kjell Ove Riseth, Kaare Skevik, Per Erik Wallum og Jan Devik.

Prudence

Prudence var banebrytende innen norsk rockemusikk først på 1970-tallet.

Foto: Arkivfoto, Rock City

Bandet skiftet navn fra Whoopee Choop i 1969 og skapte begrepet trønderrock da journalisten Bertil Lien fra Adresseavisen spurte dem om det var det de spilte.

De var sterkt inspirert av datidens store internasjonale musikkstjerner som The Beatles, Bob Dylan, The Band og Jethro Tull.

Se glimt fra Prudence' glansdager, blant annet Kalvøyafestivalen i 1972.

VIDEO: Se glimt fra Prudence' glansdager, blant annet Kalvøya-festivalen i 1972.

Til stor inspirasjon

Videre i begrunnelsen til juryen heter det at musikerne i Prudence har vært forbilder for mange andre musikere og låtskrivere fra Namsos.

«Prudence sin musikk lever videre, og unge talenter i Namsos kulturskole og på musikklinja ved Olav Duun VGS kan gjennom den hente inspirasjon til å skape ny musikk og synge på sin egen dialekt».

– Jeg ble veldig overrasket og er veldig glad for at vi fikk denne prisen. Det er stor stas for oss som holdt på med dette for veldig lenge siden. Og det var jo plasser i Norge vi var mer populære enn i Namsos da, sa Åge Aleksandersen til stor munterhet i Namsos Samfunnshus hvor kulturprisen ble delt ut torsdag kveld.

Skrev ny sang

Aleksandersen ville ikke holde noen takketale på vegne av gruppa, men kvitterte isteden med en nykomponert sang – «Daidalos sønner».

– Den forteller litt om historien til Prudence, og om oss som spilte i gruppa. Og så var det litt artig da vi skulle bli kjørt hit til samfunnshuset i den gamle Prudence-bussen tidligere i kveld. Bussen nektet å starte, akkurat som i gamle dager, sa Aleksandersen.

  • Hør utdrag av Åges nye sang:

Fredag kveld vil musikkheltene bli hedret av andre artister i NTE Arena i Rock City i Namsos. Da er det nemlig nøyaktig 40 år siden det populære bandet holdt sin avskjedskonsert i Studentersamfundet i Trondheim.

Blant artistene som skal spille, finner vi Ida Jenshus, Garth Hudson, Amund Maarud, D.D.E. og Åge Aleksandersen selv.

Prudence

Prudence var igjen samla på scenen i Namsos da Rock City ble offisielt åpnet i 2011.

Foto: Espen Sandmo / NRK