Åge-gitarist: – La godhetstyranniet begynne!

Skjalg Raaen, gitarist i Åge Aleksandersens band Sambandet, tar et oppgjør med folks holdninger til flyktningskrisen.

Storås 2007 - Skjalg Raaen i Sambandet

VIL IKKE TÅLE URETT: – Jeg kan ikke, i kraft av den jeg er og det jeg driver med, stå tilsynelatende passiv på sidelinja og «tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer meg selv», skriver gitarist Skjalg Raaen i et Facebook-innlegg.

Foto: Live Oftedahl / NRK

– Nå er det faen røkke ta meg nok! skriver Raaen i et Facebook-innlegg fra sent tirsdag kveld.

Musikeren er provosert av folks ytringer om flyktningstrømmen til Europa og Norge de siste månedene.

Han forteller at han har slettet Facebook-venner som har kommet «i overkant menneskefiendtlige og hatefulle ytringer», men at slike ytringer fortsetter å komme. Ifølge Raaen deler folk «spekulative artikler og tvilsom statistikk over en lav sko».

Skal svare på Facebook

– Kom med alle artikler, all statistikk, og alle fremmedfiendtlige kommentarer dere måtte finne på! For herifra og ut har jeg ikke tenkt å la dem bli forbigått i stillhet. Jeg tar newsfeeden min tilbake, og har, forutsatt at tid og krefter strekker til, tenkt å svare på hver eneste en! skriver Raaen i Facebook-innlegget som så langt har blitt delt 2740 ganger og er likt av over 800 personer.

Åge og Sambandet

Skjalg Raaen er kjent som ett av medlemmene i Åge Aleksandersens band Sambandet.

Foto: Østhuus, Tom E.

Gitaristen mener at han har et ansvar:

– Jeg kan ikke, i kraft av den jeg er og det jeg driver med, stå tilsynelatende passiv på sidelinja og «tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer meg selv», skriver Raaen, som vil «tale de som ikke vil sine medmennesker godt midt imot».

– Ikke for å drite dem ut, fordumme dem eller på noen måte forsøke å umyndiggjøre dem på noen som helst måte, men for å gi motstand, og bidra med noen aspekter og nyanser av saken som dessverre ikke er i mange av disse trådene fra før, forklarer musikeren, som opprinnelig er fra Namsos.

– La godhetstyranniet begynne!

Nærbilde av Sylvi Listhaug, Frp

GODHETSTYRANNIET: – Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare, sa statsråd Sylvi Listhaug i november. Hun hevdet at alle som tok til orde for en streng innvandringspolitikk ble fremstilt som «fæle mennesker».

Foto: Siv Sandvik / NRK

Raaen tar tak i ideen enkelte har om asylmottak langt borte fra folk, med inngjerding og vakthold:

– Vel, plasser disse «mottakene» på Grini eller på Falstad, og hele ideen får en ganske ekkel bismak, skriver han.

Han mener vi alle kan være med på å legge rammene for hvordan flyktningene kan få en best mulig mottakelse, og være veiledere for flyktningene når de skal bosettes her.

Derfor oppfordrer han folk i musikkbransjen og andre med et bredt nedslagsfelt på Facebook om å svare folk på Facebook.

– La oss møte frykt med ro, sinne med forståelse, drittslenging med saklighet, og problematisering med empatiske løsningsforslag. For nå er det faen røkke ta meg nok! fyrer Raaen løs.

– La godhetstyranniet begynne! avslutter han, med klar henvisning til Sylvi Listhaugs uttalelse i flyktningdebatten.

Skjalg Raaen har onsdag ikke besvart NRKs henvendelse.