NRK Meny
Normal

Åge-fan i 30 år

Bente Grønningen Marthinussen har vært blodfan av Åge Aleksandersen i store deler av sitt liv. Ektemannen har derfor måttet leve som en god nummer to.

Bente Grønningen Marthinussen og Åge Aleksandersen i 1989

I 1989 møtte Bente spontant opp på trappa til Åge på Flatåsen. Der viste hun frem russedressen sin med tegning av han på ryggen, og fikk både autograf og klem.

Foto: Privat

– Låtene hans har fått meg til å forstå at det går an å ha andre synspunkt enn det høyreekstreme. Han har vist meg at man kan favne om mennesker som faller utenfor samfunnet, forteller Marthinussen.

Bente (43) var 13 år da Levva livet-kassetten først ble gitt ut. Siden den gang har hun vært på utallige konserter, møtt Åge ved flere anledninger og engasjerer nå sine barn i hans musikk.

Den første konserten

Bente slet ut Åge-kassetten allerede første året hun fikk den. Levva livet ble spilt nærmest døgnet rundt, til hennes politiske fars store forargelse: – Du må itj bli hjernevaska!

– Likevel klarte jeg å krangle meg til å få dra på konsert med Åge på Orkla-martnaen. Jeg husker godt den store scenen med overbygg påskrevet "ÅGE". Jeg satt på skuldrene til en fyr som raget 2.04 på strømpelesten, så jeg hadde kongeutsikt, sier Marthinussen.

Åge-konsert

Bente trives godt på første rad når hun er på Åge-konsert.

Foto: Privat

Troppet opp på Åges dør

Som 16-åring flyttet Marthinussen inn på hybel i Trondheim for å gå på skole. Til hennes store begeistring bodde Åge like ved. Hun bestemte seg for å besøke han, men ble møtt av sønnen Tom i døra:

– Kom tebake seinar, pappa e på konsært.

– Åge var sliten neste gang jeg kom på besøk, men tok seg likevel god tid til å snakke og han ga masse av seg selv, sier Marthinussen.

I 1989 var Bente russ. Ryggen på russefrakken ble dekorert med en tegning av Åge og gitaren hans.

– Jeg hadde lyst til å vise han kunstverket, og dro hjem til han på Flatåsen igjen. Jeg takket han for musikken og tekstene, fikk en autograf, og selvfølgelig en god klem, forteller Marthinussen.

13 år gammel blomsterbukett

Som 19-åring dro Bente på Åges konsert i Drammen, sto på første rad og ble gjenkjent av Åge.

– Midt under konserten kastet han en blomsterbukett ned til meg, det var fantastisk. Jeg dro hjem, tørket blomstene og tok vare på de. Under en flytting i 2001 gikk de dessverre i stykker, men da hadde de også vart i 13 år, forteller Marthinussen.

Bente besøkte også Notodden i denne perioden, hvor Åge spilte en akustisk konsert. Ifølge Bente var Åge preget av Prudence-musiker Per Erik Wallums død.

– De spilte i et lite, koselig lokale og stemningen var helt ubeskrivelig. Etter konserten fikk jeg være med ned i garderoben, hvor det var kun meg og bandet. Jeg tok masse bilder og delte historier med Åge, forteller 43-åringen.

Åge-tavle

Bente har lagd en tavle med minner fra hennes Åge-historie.

Foto: Privat

Etter denne hendelsen laget Bente en montasje, bestående av bildene fra garderoben og blomsterbuketten han kastet fra scenen. I store bokstaver skrev hun: TAKK ÅGE!

Ble lam i hele kroppen

I 2002 ble Bente rammet av syndromet Guillian Barres syndrom. Hun ble lam fra topp til tå og kunne ikke snakke, gå, spise eller lukke øynene.

– I en utfordrende tid spilte mannen min mye Åge til meg. Musikken var til trøst, inspirasjon og tro på at jeg skulle vinne over sykdommen. Heldigvis er jeg så godt som frisk nå, forteller Bente.

Bente takker Åge for at han har gitt henne motivasjon. Han er en stor grunn til at hun klarte å trene seg frisk.

Blodfan i 30 år

Bente feirer ikke bare at Levva livet er 30 år, hun feirer også at hun i like mange år har vært blodfan av Åge og Sambandet.

– Jeg har spilt musikken til mine tre barn gjennom hele oppveksten. I år skal jeg ta med min 18 år gamle sønn på konsert, da skal vi skal rocke på første rad, sier hun.

Bente har også kalt opp sin yngste datter etter Åges Line Sofie, og ga henne navnet Thea Sofie.

En god nummer to

Åge og Bente

Bente møtte Åge senest i september i fjor på hans konsert i Mosjøen.

Foto: Privat

I september i fjor var siste gang Bente var på en Åge- konsert. På et hotell i Mosjøen møtte hun han i lobbyen, og spurte om han husket da hun troppet opp på døra hans i Trondheim.

– Jeg glemmer det aldri, Flatåsen 89, svarte Åge.

Da Bente traff ektemannen Egil, måtte hun sette noen betingelser. Han måtte forstå at Åge var en del av hennes liv, og at hun kom til å være veldig engasjert i hans musikk. Det hadde han forståelse for.

– Gjennom årene har Egil kjøpt alle CD-ene og bøkene om Åge, sier Bente.

Egil var også til stede under møtet med Åge på hotellet i Mosjøen. Da følte han for å si noe.

– Endelig skal jeg få treffe deg, jeg har levd som nummer to i alle år!

Åge bukket ærbødig for Egil og takket for hans tålmodighet.

– Jeg har jo tross alt hatt et 30 år langt forhold med Åge, forteller Bente.

Åge gjennom epoker

Bente håper Åge kan holde på med musikk lenge slik at hennes barn får stå på fremste rad når de blir 18 år.

– Jeg har prøvd å spørre meg selv om det er en sang som betyr mer enn andre, men det går ikke. Jeg har hørt på Åge gjennom mange epoker, og derfor betyr alle sangene like mye, forteller Bente.

Klikk på kartet for å lese historiene vi har fått inn:

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Femte året med spel i år
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.