Advares mot å følge rettssaken

Medelever og venner av den drepte Oda Moe i Skaun, blir frarådet å følge rettssaken som startet torsdag.

Skaun
Foto: NRK

Både bistandsadvokaten og ordføreren i Skaun advarer medelevene av den drepte jenta mot å følge rettssaken som starter i Sør-Trøndelag tingrett i dag.

Tiltalte forklarer seg først

– Men hjelpeapparatet i kommunen er fortsatt på plass, sier ordfører Jon P. Husby til NRK Trøndelag.

Når rettssaken starter klokken 09.00 torsdag morgen, skal den 18 år gamle tiltalte forklare seg først. Han er tiltalt for overlagt drap, under særdeles skjerpende omstendigheter.

Da 15 år gamle Oda Moe ble funnet drept i Børsa 1. november, kom den kommunale krisehjelpen, og en psykiater utenifra raskt i gang. Elever på skolen der Oda gikk, og to familier ble tatt vare på. Selv om de ønsker det, har fått snakket og sørget, tror ikke Skaun-ordføreren at det er lurt å møte opp i rettsalen.

– Ekspertene vi har tatt inn anbefaler også å fraråde elevene mot å følge opp rettsaken, sier Husby til NRK Trøndelag.

– Hold dere borte

– Det er ikke lett å være forberedt på en slik sak, sier Mette Skoklefald. Hun er bistandsadvokat for avdødes foreldre.

Også hun mener venner av avdøde burde holde seg borte fra rettsaken. Tidligere denne uken viste hun foreldrene rettssalen.

– Jeg har forberedt dem på hvor de forskjellige aktørene skal være, hvor de befinner seg i rettssalen og hvilke roller de har. Og ikke minst hva som kommer til å skje under selve rettsaken, sier hun.

– Foreldrene har ikke tatt noe endelig standpunkt til om de vil følge rettsaken, fortsetter Skoklefald til NRK Trøndelag.

Krever 300 tusen

Siden 18-åringen har tilstått, blir bevisføringen først og fremst basert på hans egen forklaring. Av tiltalen går det fram at han slo henne i bakhodet, og deretter kvelte henne med et avkappet sykkeldekk ved travbanen i Skaun.

På vegne av avdødes foreldre krever bistandsadvokat Skoklefald 300 tusen kroner i oppreisning.

Og i Skaun håper ordføreren at rettssaken ikke blir mer belastende for bygdesamfunnet.

– Jeg tror ikke det blir verre, vi har nok gått gjennom en periode som gjør at mye har normalisert seg. Jeg forventer ikke uro, men at enkelte har behov for å søke kontakt hos hjelpeapparatet vårt, det kan nok skje, sier Husby.