Hopp til innhold

Advarer mot talentplukking i barneidretten

Trener og lektor i idrettsvitenskap, Truls Roaas, mener det er altfor mye fokus på unge talenter i barneidretten. Han advarer mot å plukke ut såkalte talenter allerede i barnefotballen, og mener dette er med på å øke frafallet i idretten.

Fotball

Idretten aktiviserer tusenvis av barn og ungdom i Norge hvert år.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Truls Roaas

Truls Roaas er trener og høgskolelektor i idrettsvitenskap.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Truls Roaas har trent håndballspillere på elitenivå i Levanger og er høgskolelektor i idrettsvitenskap. Han er veldig opptatt av hvordan barne- og ungdomsidretten i Norge drives. Roaas har forsket på dette, og mener det er farlig å velge ut og vekk idrettsungdom i tidlig alder.

– Tidlig seleksjon

– Den største feilen i mine øyne er tidlig seleksjon. Det at man velger ut tidlig og prøver å spå hvem som skal bli gode og hvem som skal få mer trening. Det er så stor usikkerhet i menneskers utvikling og spesielt barn og unges utvikling. Jeg mener det å drive tidlig seleksjon er det største problemet i barneidretten, sier Roaas til NRK.

En ny fotballsesong er godt i gang også for de yngste, og dermed starter også debatten om hvordan barne- og ungdomsidretten skal drives.

– Vi må heller bli dyktigere til å gi de oppgaver og følge dem opp i læringsprosessen. Men vi må slutte med å være så bombastiske på å si at han eller hun blir best, sier han.

Ødegaard

Mange trenere drømmer om å finne en ny Martin Ødegaard. Men det er ikke enkelt.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Lek og alvor

Idrett er både alvor og lek, og mange trenere og ledere er opptatt av å finne de største talentene i så ung alder som mulig. Idrettsforskeren i Levanger tror ikke det er så enkelt.

– Hva er det du ser etter når du sier noen er et talent? Plukker du ut han som er best i øyeblikket, eller den som viser størst vilje til å trene, eller kanskje etter fysisk størrelse? Når de er 12–13 år gamle og har lyst til å drive idrett, må trenerne være så gode at de heller gir de oppgaver og følger de opp. Så får heller fotballforbundet, håndballforbundet eller skiforbundet sende ressurspersoner ut for å hjelpe trenere og lagledere med å gi dem god trening, mener Truls Roaas.

Målet med barne- og ungdomsidretten er både å få med dem som har de beste forutsetningene for å bli gode, og samtidig ta vare på alle sammen i ei gruppe. Det er ikke alltid så enkelt.

– Det å drive aktiviteten som lek er viktig, og det vil gi interesse til mer læring. Det er her de mer uorganiserte idrettene vinner fram fordi de får drive på en måte de ønsker selv. For den vanvittige seriøsiteten som noen trenere har, fungerer ofte dårlig i barne- og ungdomsidretten, sier Truls Roaas.