Normal

Advarer mot spekepølser fra Gilde

Spekemat fra Vestlandet kan være smittekilden til e.coli - bakterien.

Mattilsynet advarer nå mot å spise spekepølseprodukter fra Gildes produsent i Sogndal.

Årsaken er at det er mistanke om at morrpølse herfra trolig er kilden til at 14 barn i landet er smittet av e.coli - bakterien.

- Det er satt ned et omsetningsforbud mot disse produktene, og butikkene har nå fått beskjed om fjerne morrpølse fra hyllene, forteller regiondirektør i Mattilsynet Bjørn Røthe Knudtsen.

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet mener nå at spekepølse kan være årsaken til at flere barn har blitt syke av den farlige e.coli bakterien. I dag ble Gildes Birkebeiner fjellmor, Gildes Birkebeiner Sognemorr og Gildes Haugpølse fra Gildes terina anlegg i Sogndal trukket fra markedet.

Ber folk levere tilbake smekemat

Spekematsproduktene som er trukket tilbake er produsert i perioden 1. desember til 20. mars og er merket med virksomhetsnummer 429. Regiondirektør i Mattilsynet Bjørn Røthe Knudtsen ber folk om å sjekke kjøleskapet og levere tilbake disse produktene.

- Det er viktig at vi unngår at barn spiser disse produktene, sier Røthe Kundtsen.

Men selv om morrpølse nå er den mest sannsynlige smittekilden til funnene av e.coli bakteriene er kjøttdeigen fortsatt ikke fritatt fra all mistanke sier Bjørn Røthe Knudtsen.

- Vi vurderer morr-produksjonen som en mer sannsynlig smittekilde, men kjøttdeigen fra Rudshøgda er også en sannsynlig smittekilde.