Hopp til innhold

Advarer mot raske konklusjoner

I Verdal advarer flere mot å trekke forhastede slutninger etter forrige helgs voldsepisode hvor 53 år gamle Jacob Kuteh fra Liberia ble banket opp.

Jacob Kuteh

Jacob Kuteh har fått mye støtte etter voldsepisoden forrige helg, men flere i Verdal advarer mot å trekke for raske konklusjoner i saken.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Bjørn Iversen, ordfører i Verdal

Bjørn Iversen er ordfører i Verdal kommune.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

I går gikk flere hundre mennesker i fakkeltog mot vold i Verdal etter voldsepisoden forrige helg. 53 år gamle Jacob Kuteh sier han ble utsatt for rasistisk motivert vold, mens de siktede i saken avviser beskyldningene om rasisme.

– Helt grusomt

– Det er forferdelig det som skjedde. Mannen er godt integrert i Verdal, og så blir han utsatt for noe sånt. Det er helt grusomt, sier ei kvinne NRK traff i Verdal sentrum.

Fakkeltog mot vold i Verdal

Flere hundre gikk i fakkeltog i Verdal sentrum torsdag.

Foto: Terje Næss

Flere NRK har snakket med er opprørte over det som skjedde, men det er også de som mener det er blitt trukket forhastede konklusjoner i saken.

– Vi har bare hørt den ene siden, og skjer det noe mellom en nordmann og en utlending er fort gjort å kalle det rasisme. Jeg synes det blir litt dumt å uttale seg om det når du ikke har hørt den andre siden av saken, sier en annen kvinne.

– Det er forferdelig det som skjedde, men man må la politiet få gjøre jobben sin og finne ut hva som egentlig har skjedd før vi konkluderer, sier en annen.

Tre er siktet

Politiet har siktet tre menn i 20-årene etter voldsepisoden som endte med at Jacob Kuteh ble utsatt for vold utenfor sitt eget hus tidlig lørdag morgen.

– De kom etter meg i bilen sin, og de både slo og sparket meg. Den ene slo meg også med en spade, mens de ropte at de ikke liker innvandrere i Verdal. Denne uka har jeg fått mye støtte fra folk i Verdal, og det setter jeg stor pris på, sier Kuteh til NRK.

Fakkeltog Verdal

Både store og små ønsket å markere sin avsky mot vold i Verdal.

Foto: Terje Næss / NRK

Ordfører Bjørn Iversen i Verdal støtter fakkeltoget og kampen mot vold.

– Det vi er enige om i denne saken, er at verdalssamfunnet tar solid avstand fra blind vold. Det er en kjempeviktig sak. Vi ønsker et sterkt mangfold i kommunen, og det tror jeg virkelig på, sier Iversen.

Oda Aksnes Hagen og Maren Rosvold var blant dem som tok initiativet til torsdagens massemønstring mot vold. De arrangerte fakkeltoget for å vise sin avsky mot vold.

– Jeg bare så for meg den situasjonen med Jacobs sønn på 16 år, og barnebarnet på fem som fant han blodig og forslått på verandaen lørdag morgen. Det var helt grusomt, sier Oda Aksnes Hagens mens hun kjemper mot tårene.

– Uavhengig av hudfarge

Hun understreker at hudfarge ikke har noe med denne saken å gjøre.

– Det er ikke hans hudfarge som gjør at vi har tatt tak i denne saken, men det at det er en voldssak. Vi støtter han som innbygger her i Verdal. Og så er det så fint å se at så mange vil hverandre så mye godt. Det varmer, sier Aksnes Hagen.

Maren Rosvold mener det er viktig å vise hva verdalingene står for.

– Det er ikke sånn at vi ikke liker innvandrere her i Verdal. Det må vi nå motbevise. Vi støtter hverandre, og vi liker faktisk innvandrere i Verdal. Det ville vi markere med et fakkeltog, og det var godt å se at det kom så mange, sier hun til NRK.

Oda Aksnes Hagen og Maren Rosvold

Oda Aksnes Hagen og Maren Rosvold mener det er viktig å vise at Verdal setter pris på innvandrere.

Foto: Eivind Aabakken/NRK