NRK Meny
Normal

Advarer mot mer privatisering

SV-leder Audun Lysbakken holder 1. mai-taler både i Stjørdal og i Hommelvik, og tar et oppgjør med privatiseringen innenfor offentlig sektor.

audun lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken advarer mot mer privatisering i offentlig sektor.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Lysbakken mener privatiseringen har gått altfor langt, og han er også kritisk til at alle arbeidstakere skal måles og vurderes.

– Rapporterer oss bort

– Vi er i ferd med å måle og rapportere oss langt bort fra det velferdsstaten egentlig handler om. Nemlig behovene til den som er syk, eller sliter på skolen, mener Lysbakken.

Han viser til at skoleelevene i Oslo i løpet av årene på barneskolen skal gjennomføre rundt 350 forskjellige tester.

– En elev i femte klasse blir vurdert etter 127 konkrete læringsmål gjennom skoleåret. Det er galskap satt i system, mener SV-lederen.

Lysbakken var selv barne-, likestillings- og inkluderingsminister fram til mars 2012. Da valgte han å trekke seg etter avsløringer om brudd på habilitetsreglene. Blant annet var han med på å gi penger til en organisasjon han tidligere hadde sittet i styret til.

– Har gått for langt

Nå mener den tidligere statsråden at skjemaveldet og rapporteringssystemene har gått for langt.

– I NAV og i politiet begynner de nå med karaktersystemer for de ansatte. I NAV vil lederne få beskjed på en skala fra en til seks på blant annet om de er en pådriver for å skape entusiasme, sier Lysbakken.

Han mener tiden er inne for å rydde vekk skjemaer og rapporteringskrav.

– Vi må også få bort snevre systemer for konkurranse og kontroll, og slippe de ansatte fri fra politisk overstyring og krav om økonomisk profitt, sier SV-lederen.

Audun Lysbakken mener arbeiderbevegelsen må stå samlet bak kravet om å si nei til privatisering.

– Vi må heller løse de viktigste samfunnsoppgavene i fellesskap, mener han.

– SV står alene

I talen kom Lysbakken også inn på at partiet hans har stått altfor alene i klimapolitikken på venstresiden. Nå retter han en bønn om partnerskap til Arbeiderpartiet og LO.

– Fagbevegelsen er SVs nærmeste allierte i de fleste spørsmål. Men altfor ofte har SV blitt stående alene på venstresiden i viktige miljøspørsmål, sier Lysbakken.

I sin 1. mai-appell i Stjørdal ba han om Aps og LOs støtte til redusert oljeutvinning, elektrifisering av Utsira-høyden i Nordsjøen samt uttrekk av norske investeringer i fossil energi.

– Jeg vil utfordre Ap og LO til å stå sammen med SV og miljøbevegelsen i disse avgjørende spørsmålene for Norges framtid, sier SV-lederen og fortsetter:

– Jeg er helt overbevist om at det norsk klimakamp trenger, er en mye tettere allianse mellom miljøbevegelsen og arbeiderbevegelsen. Da kan vi få til et grønt skifte med rød profil, mener SV-lederen.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.