Fremdeles fare for kraftige tordenbyger flere steder i landet

Det er ventet kraftige regnbyger i Trøndelag og Møre og Romsdal onsdag. Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå.

Haglfast ved Orkelsjøen

HAGL I AUGUST: Willy Hassel Olsen ble stående fast med bilen tirsdag ettermiddag på vei ned fra Orkelsjøen sør for Oppdal. Han og familien måtte vente til haglværet ga seg.

Foto: Willy Hassel Olsen

Tirsdag ble det sendt ut oransje farevarsel, som senere ble nedjustert til gult, i Møre og Romsdal og Trøndelag, med fare for jord- og flomskred. Gult farevarsel ble også sendt ut for Hordaland. Det er ikke meldt om alvorlige hendelser som følge av været natt til onsdag.

Onsdag melder Meteorologisk institutt at det utover ettermiddagen og kvelden igjen ventes lokalt kraftige regnbyger med torden i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Fremdeles er det gult farenivå som gjelder.

– Det kan lokalt komme 20–30 millimeter på 3 timer, enkelte steder mer. Hovedtyngden av nedbør vil komme i indre strøk. Det vil være store lokale forskjeller hvor noen steder ikke får nedbør i det hele tatt, opplyser meteorologene på yr.no.

14 biler ble værfast på fjellet

Willy Hassel Olsen, kona og barnebarna ble tirsdag stående værfast på vei ned fra Orkelsjøen tirsdag ettermiddag.

De hadde akkurat vært på tur i Orkelsjøen, sør for Oppdal. På vei hjem til Oppdal måtte de rett og slett stoppe på fjellet. Olsen og 13 andre biler ble stående i tre kvarter og vente på at det skulle gå over.

– Jeg åpnet så vidt bildøren og det var i alle fall 3–4 cm med hagl i veibanen, sier Willy Hassel Olsen

Det var avisa Opp som først skrev om Olsen og haglbygene.

– Det var en liten flekk som var helt hvit. Det er spesielt når vi er i august. En av bilene hadde fått en sladd og hadde havnet i grøfta, forteller Olsen.

Bygene var veldig lokale, for 200 meter ned i veien var det ikke spor av nedbør.

– Vi skulle ikke langt ned før det var bart. Det var bare et par-hundre meter det var slik, sier Olsen.

Uværet roet seg ned

Omtrent 22.30 tirsdag kveld avsluttet Meteorologisk institutt farevarselet. Uværet skal ha roet seg i store deler av landet.

– Det har regnet intenst i perioder, men det har kommet aller mest i fjellområder og lite befolket områder, sa statsmeteorolog Kristin Seter til NRK tirsdag kveld.

Hun tror derfor det verste er over for denne gang.

– Akkurat nå regner det en god del i bergensområdet, men det er fortsatt i Røros-traktene det har vært aller mest. Det kan se ut som det meste har kommet i fjellene så det har forhåpentligvis ikke skapt så store problemer, men jeg har hørt at det er noen fly som ikke har kunnet lande i Røros, sier Seter.

Fly måtte snu

Seter advarer også om at det er en del tordenaktivitet i forbindelse med nedbøren.

– Det går an å være ute, men det er lurt å være forsiktig. Om vannet i seg selv ikke gjør skade der du er, så kan det være farlig på grunn av lynnedslag.

Ifølge Arbeidets Rett måtte et fly som skulle lande på Røros tirsdag kveld snu på grunn av uværet og returnere til Oslo. Morgenflyet som skulle lette fra Røros 06:30 onsdag morgen er innstilt.

Enlihaugen, Midtre Gauldal

MØRKE SKYER: Slik så himmelen ut ved Enlihaugen i Midtre Gauldal, Trøndelag, rundt 17:30 i dag.

Foto: Grethe Wuttudal / Privat

Flere farevarsler

Meteorologene sendte tirsdag ut gult farevarsel for Hordaland.

– Det kom litt mer nedbør enn det vi trodde på forhånd, sa statsmeteorolog Kristin Seter.

Ifølge uoffisielle målinger har det kommet opptil 25 millimeter nedbør på enkelte målestasjoner i Hordaland i løpet av ettermiddagen og kvelden.

Gult farevarsel ble også sendt ut for kraftige regnbyger på det sentrale Østlandet tirsdag kveld. Kraftigst nedbør var ventet i Grenlands-området, nedre deler av Buskerud og i områdene rundt Oslofjorden, opplyste meteorologene.

NVE sendte tirsdag ut varsel om jord- og flomskredfare på grunn av nedbøren, for deler av Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Trøndelag og Oppland.

Oransje farevarsel

OPPJUSTERT VARSEL: Meteorologisk institutt har oppjustert farevarselet for tirsdag på grunn av kraftig regn.

Foto: Meteorologisk institutt