Advarer mot healer

Kreftforeningen kritiserer healer Tore Dalseng fra Ronglan i Nord-Trøndelag. Foreningen har ingen tro på at Dalseng helbreder kreft.

Healer Tore Dahlseng
Foto: Knut Reitan / NRK

Healeren som hevder at han har fått sine evner fra Gud har ingen forståelse for kritikken.

- Jeg bare legger hendene på dem og da kan jeg stort sett fortelle dem hva som feiler dem. De behøver ikke å gi noen opplysninger på forhånd, det skal jeg med letthet finne, sier Dalseng.

I en annonse i Byavisa forrige uke averterte healer Tore Dalseng fra Ronglan at han kan helbrede en rekke sykdommer ved hjelp av håndspåleggelse, deriblant lammelser og kreft. I følge annonsen blir 90% av pasientene hans friske.

- Det skjer ved håndspåleggelsen. Det er energi som dreper kreftcellene i kroppen og som gjør svulstene mindre og mindre og til slutt forsvinner de, sier Dalseng til NRK Trøndelag.

Kreftforeningen advarer

Anne Lise Næssæther, seksjonssjef i Kreftforeningen for Midt-Norge, reagerer sterkt på at Dalseng hevder at han kan helbrede kreft. Hun advarer kreftsyke folk mot å kutte ut skolemedisinen og satse på healing.

- Jeg tror ikke at dette er sant og dette er med på å kaste blår i øynene på folk som er i en vanskelig livssituasjon, sier Næssether.

Blåser i kritikken

Dalseng har ikke mye til overs for sine kritikere.

- Den oppmerksomheten dette har fått, skyldes at legestanden føler seg tråkket på. De mener jeg tar over de problemene som de har kastet fra seg, sier Dalseng.

Også Forbrukerombudet reagerer på denne type markedsføring. Heller ikke dette biter på Dalseng.

- Det har jeg ingen forståelse for. Hvis de vil ha bevis for det jeg har gjort, så skal jeg stille opp, sier healeren.