Hopp til innhold

Advarer mot for sterke solarier

Ifølge en stikkprøve som strålevernet gjorde i 2008 hadde tre av fire solarier for høye stråleverdier. De frykter at tilstanden fortsatt er den samme.

Solarium

For sterke lysrør i solariet kan gjøre deg brent.

Foto: Martin BERNETTI / Scanpix/AFP

Lill Tove Nilsen

Lill Tove Nilsen frykter at tilstanden fortsatt er den samme som i 2008

Foto: Staten Strålevern

Hvis et solarium er for sterkt, kan en solkunde bli brent på kortere tid. Det sier Lill Tove Nilsen ved Statens strålevern.

– Man kan også bli brunere på kort tid, men hvis kunden ikke vet hvor sterk strålinga er, så er sjansen for å bli brent veldig høy.

Solbrenthet er en av risikofaktorene for å få hudkreft. En stikkprøve som Statens strålevern gjennomførte i 2008 viste at tre av fire solsenger hadde for høye stråleverdier.

LES OGSÅ: Farlig med solarium?

Nilsen frykter at mange solarier fortsatt gir høyere stråling enn det som er tillatt. Bare en av fire kommuner fører i dag tilsyn med solarier og Nilsen oppfordrer kommuner og solariumseiere til å ta ansvar.

– Hver enkelt kommune må gjøre sine vurderinger ut fra hvor mange solarier de har og hvor stort behovet er. Jeg vil påpeke veldig sterkt at det er eierne av solstudioene som har ansvar for at det ikke skal være for for høye stråleverdier.

Dårlig kontroll i de store byene

Ifølge daglig leder i Brun og Blid, Thorbjørn Franzen, føres det spesielt lite kontroll i de store byene, til tross for at det er her det er flest solarier.

– Vi har solsentre i hele Norge, så vi merker jo hvor det er en del kontroller. Det har vært en del kontroller i Trøndelag og spesielt i Nord-Trøndelag. Det er jo flott, men i Oslo er det helt fraværende. I Stavanger er det også sjelden kontroller.

– Vær forsiktig

Statens strålevern anbefaler solkunder å være ekstra forsiktige når de skal legge seg inn i et solarium de ikke har prøvd før.

LES OGSÅ: Stor uenighet om nytten av solarium

– Den første gangen man soler seg anbefales det ikke å ligge lengre enn seks til sju minutter i solsenga, rett og slett for å teste hvordan huden reagerer. Hvis man da får tegn på solbrenthet kan man ungå kraftige forbrenninger, sier Nilsen.

Modell i solarium

Statens strålevern anbefaler solariebrukere å være ekstra forsiktige når de skal legge seg inn i et solarium som de ikke har prøvd før.

Foto: FRANK AUGSTEIN / AP

– Føler vi har vært igjennom det som er

Steinar Grønnesby

Steinar Grønnesby mener kommunen har god kontroll på solstudioene i Trondheim.

Foto: Steinar Grønnesby

Ingeniør i Trondheim kommune, Steinar Grønnesby jobber i Miljøenheten og har ansvaret for kontroll av solstudioer. Han mener de har god kontroll på situasjonen i Trondheim.

– Vi har undersøkt 18 solarier i år, og resultatene viser at stråleverdiene er greie.

Grønnesby sier situasjonen har blitt mye bedre etter at de begynte med kontrollene. De fleste som driver i dag er seriøse og samarbeider godt med kommunen.

– Selv om situasjonen nå er bra, kommer vi til å fortsette med kontrollene.

Ønsker 18 års aldersgrense

Helseministeren ønsker å innføre en 18 års aldersgrense på bruk av solarium i Norge. Hun får støtte fra Kreftforeningen.

– Aldersgrense er allerede innført i mange land, og det er ingen grunn til at ikke Norge skal følge etter. I dag er ordningen slik at et solstudio skal ha lett synlig informasjon om at solarium frarådes for de under 18 år, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen.

23 prosent av de som bruker solarium sier at de startet før de var 15 år, og de fleste begynner før de er 18 år. Stensrud mener at dette viser at dagens ordning ikke fungerer.

– Med kvalifisert bemanning kan kunder få råd om soltider og de som absolutt ikke bør bruke solarium bli frarådet å ta sol. Blant de unge er det for øvrig bare 17 prosent som er uenig i at det bør være 18-årsgrense.