Advarer mot falske smilefjes

Mattilsynet mener at falske inspektører har sjekket en restaurant i Trondheim.

Mattilsynet -logo
Foto: Espen Sandmo

To personer skal ha utgitt seg for å være inspektører fra Mattilsynet og inspisert en restaurat i Trondheim.

- Våre inspektører fant et oppslag som er en forfalsking av en smilefjesattest i en restaurant. Etter en samtale med restauranten har vi fått vite at det er inspektører som har hengt opp oppslaget etter å ha vært på en tilnærmet full inspeksjon under forehavende å være fra Mattilsynet, sier Bjørn Røthe Knudsen, regiondirektør i Mattilsynet i Midt-Norge.

- Nær dokumentforfalskning

Attesten fra de som skal ha gitt seg ut for å være inspektører gir restauranten gode karakterer for mat, service og andre ting som det nok ville være naturlig for Mattilsynet å sjekke. I tillegg gis det karakterer for ting de ikke har ansvar for, som brannsikkerhet og oppbevaring av penger.

- Det kan være guttestreker, men dette balanserer nær det som er en skikkelig dokumentforfalskning. Vi synes vi må gi informasjon om dette, forbrukerne kan forledes både i god og dårlig retning. Vi synes også det er løgnaktig opptreden overfor restauranteieren som tar folk med seg inn og gir informasjon om sin virksomhet under falsk forehavende, sier regiondirektøren til NRK.

Falsk tilsynsrapport

Ber restaurantene følge med

Den falske attesten som ble funnet i Trondheim er underskrevet med navnet til Mattilsynets administrerende direktør.

- Den er ganske sikkert skrevet på nytt, men den er gjort mest mulig lik direktørens underskrift. Bruken av logo og brevpapir er valgt slik at det skal framstå som Mattilsynets dokument, sier Røthe Knudsen.

Mattilsynet sender nå ut informasjon til alle restauranter som er med i smilefjeskampanjen.

- Vi ber restaurantene være påpasselige og at de ikke tar i mot folk som ikke kan legitimere at de hører til Mattilsynets profesjonelle tilsynsapparat, sier Bjørn Røthe Knudsen, regiondirektør i Mattilsynet i Midt-Norge.

Les også: Smilefjes på restaurantdøra

Les også: Smilefjes i massevis

Les også: Suksess for smilefjeskampanje