NRK Meny
Normal

Advarer mot falske brannmenn

Flere beboerer i Trondheim har den siste uken fått tilbud om å kjøpe brannvernutstyr fra dørselgere som er utkledd som brannmenn.

Brannsjef i Trondheim Bjørn-Olav Heieraas advarer folk mot å slippe inn uniformerte brannmenn som ikke kan legitimere seg.

- Folk må sjekke at selgere virkelig er brannmenn. Brannmenn skal ha uniform, og de skal kunne legitimere seg med bevis på at de jobber i Trondheim brann- og redningstjeneste, sier han.

Ifølge brannsjefen er det grunn til å være skeptisk selv om den som ringer på døra er utstyrt med uniform. For det skjer svært sjelden at brannfolk faktisk oppsøker privatboliger.

- Det har vi dessverre liten tid til. Vi må prioritere å besøke offentlige bygninger, skoler og barnehager, sier Heieraas.

Usikker på kvaliteten

De utkledde dørselgerne tilbyr blant annet redningsstiger, håndslokkeapparat og røykvarslere. Heieraas sier han er usikker på kvaliteten på varene.

Han frykter samtidig at de falske selgerne skal skade publikums tillit til brannvesenet.

- Vi er avhengige av at folk har tillit til oss. Folk må oppleve at det er noe viktig som skjer når en brannmann dukker opp.

Leder for kriminalvakta ved Trondheim politistasjon, Hans Vikhals, sier det skjer svært sjelden at personer utgir seg for å være uniformerte offentlige tjenestemenn. Politiet ser alvorlig på at dette nå skjer i Trondheim.

- Det er ikke lov å utgi seg for å representere en offentlig etat uten faktisk å være ansatt der. Dette er straffbart, sier Vikhals.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.