Advarer mot Facebook-trend

Politiet frykter at unge vil overgå hverandre med farlige stunt.

Planking

Nicolas i aksjon i Trondheim.

Planking er den nye trenden på Facebook. Det går ut på at folk legger seg flate på merkelige plasser og tar bilde av plankingen som de poster på Facebook.

Nicolas og Jørgen

Nicolas og Jørgen

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

– Vi gjør det fordi vi synes det er veldig gøy. Det er humor, man ler av bildene på Facebook, og gjør noe annet enn det man egentlig skal gjøre, sier planker Jørgen til NRK P3nyheter.

– Man er langt nede psykisk i eksamensperidoen, så da er alt morsomt, sier Nicolas.

Det finnes tre typer planking, ifølge guttene.

– Ekstremplanking, humorplanking og nakenplanking.

Populært

Trenden startet i Australia, og blir stadig mer populær over hele i verden. Den norske gruppen Planking Norway har allerede 1216 medlemmer, og medlemstallet øker hele tiden.

Hør innslaget i P3nyheter her:

– Jeg oppfordrer alle til å like Planking Norway på Facebook, og være med på trenden, ta bilder av seg selv og venner som gjør dette, sier Niclas.

– Men pass på at du ikke gjør det for ekstremt så du ikke ender opp som han i Australia, sier Jørgen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Falt ned sju etasjer

Planking

Nicolas planker i Trondheim.

I helgen døde en 20 år gammel mann i Brisbane i Australia mens han prøvde å planke på rekkverket på balkongen sin i sjuende etasje.

– Jeg synes det er veldig skremmende. Dette foregår på steder som både kan sette en selv, men også andre personer i farlige situasjoner. Jeg er også stygt redd for at mindreårige personer ønsker å prøve dette for å få anerkjennelse og det ser jeg på med bekymring, sier Jan Erik Haugdal ved Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK.no.

Nivlas og Jørgen har også hørt om ulykken.

– Det er en kjip ulykke, men vi kan ikke gå rundt å tenke på den. Hvis man tenker på andre idretter, så er det mange flere dødsfall der. Men man må prøve å holde det innenfor rimelighetens grenser.

– Det kan gå for langt, men jeg tror folk er kloke nok til å ikke sette livet på spill.

Misliker Facebook-side

Politiet i Trondheim har ikke hørt om noen tilfeller av planking der ennå, men de ser at det skjer på Facebook-siden.

– Det er det jeg reagerer på. At slike ekstremhandlinger presenteres som en organisasjon, hvor man fra den ene handlingen til den neste må prestere noe bedre enn det man har presentert tidligere. Jeg er overbevist om at dette kommer til å ende forferdelig tragisk til slutt.

Jan Erik Haugdal

Politioverbetjent Jan Erik Haugdal.

Foto: Karoline P. Årrestad / NRK

Planking Norway oppfordrer folk til å være forsiktige og tenke sikkerhet, men fraskriver seg alt ansvar for ulykker og skader som oppstår.

– Det er jo nærmest banalt. Man oppfordres til å legge ut egne handlinger, samtidig som de ikke vil ta ansvar for å oppfordre til slike handlinger. Det blir bare for dumt, sier Haugdal.

Vurderer straff

Nå vil politiet se nærmere på denne trenden.

– Vi har forbudt strikkhopping og fallskjermhopping fra enkelte plasser og det er klart at vi kommer til å se nærmere på situasjoner som dette også. Vi kan komme med forbud og reagere med bøter hvis vi oppdager dette, sier Haugdal.

Hva synes du om planking? Skriv din mening her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.