Ledet fotballaget via telefonen da han var i militæret

En overrasket Adrian Viken fra Inderøy i Nord-Trøndelag fikk onsdag beskjed om at han er en av fem finalister til en av idrett-Norges gjeveste priser.

I dag ble den siste av de fem finalistene til årets ildsjel i idrettsnorge klar. Og det var en kar på 24 år som fikk besøk hjemme på Inderøya i dag.

Prosjektleder for Årets ildsjel Bente E. Widding, ildsjelfinalist Adrian Viken og jurymedlem Stig Inge Bjørnebye.

NRK var med jurymedlem Stig Inge Bjørnebye da han ringte på døra til Adrian Viken for å kunngjøre at fotballtreneren er siste finalist til prisen Årets ildsjel 2016.

– Det var veldig overraskende. Dette hadde jeg ikke sett for meg skulle skje en vanlig onsdag ettermiddag, sier en glad Viken, som også er leder for fotballgruppa i Inderøy IL.

LES: Fredrik (22) nominert til Årets ildsjel

Syklet to mil for å komme på trening

I forbindelse med at Lillehammer arrangerer Ungdoms-OL i februar er det bestemt at ildsjelprisen i år skal tildeles en frivillig under 26 år. Folk fra hele landet nominerte 400 personer, som senere ble til 19 fylkesvinnere og nå altså fem finalister.

Adrian Viken og Stig Inge Bjørnebye

Adrian Viken hadde ikke forventet å få Stig Inge Bjørnebye på døra en helt vanlig onsdag kveld.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

Dette skrev en av de som nominerte Adrian, som startet som assistenttrener for ti år siden.

«Adrian Viken er en ildsjel som virkelig brenner for idretten, og legger all sin tid i dette. Han flyr mellom lærerstudier, fotballtreninger, møter og fotballkamper for at alle i klubben skal oppleve gleden idretten gir.(...) Adrian er en samlende, inkluderende, motiverende, engasjert ildsjel som ikke minst er et enormt forbilde for alle - ung som gammel.»

En annen skriver blant annet dette i sin begrunnelse:

«Han har vært en dedikert og engasjert trener gjennom ti år. I starten syklet han ofte to mil med ballnett og bag på ryggen for å komme seg på trening. Da han var i militæret ledet han juniorlaget fra pc/telefon, ettersom ingen andre ville ta på seg treneransvaret.»

– Artig bare å komme til Idrettsgallaen

Viken vil ikke si så mye om hva han tenker om vinnersjansene, men sier han gleder seg til å delta på Idrettsgallaen.

– Jeg er jo veldig interessert i idrett, så jeg har alltid fulgt med på Idrettsgallaen, sier han og holder i fakkelen som Bjørnebye overleverte sammen med kunngjøringen.

For uansett om han vinner eller ikke, så får Viken og de andre fylkesvinnerne løpe med fakkelen under åpningsseremonien til Ungdoms-OL.