Hopp til innhold

– Vindmøllepark trekker turister

I dag åpner olje- og energiministeren Ytre Vikna Vindpark. Eieren mener havutsikten vil gjøre vindmølleparken til en stor turistattraksjon.

Åpnes offisielt i dag

Ny vindmøllepark i Ytre Vikna

Visningssenter på vindmølleparker har blitt turistmagneter andre steder i Norge.

Nå får også den nye vindmølleparken i Ytre Vikna et slikt visningssenter.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe er med på åpninga av Norges 18. vindmøllepark i Vikna.

Havutsikt trekker folk

Et lignende visningssenter i vindmølleparken på Bessakerfjellet i Roan i Sør-Trøndelag har blitt den største turistattraksjonen i området.

– Roan har bare vel 1000 innbyggere. Likevel er det hvert år 2000 besøkende på visningssentret, forteller Kjell Dahle, kommunikasjonssjef i TrønderEnergi.

– En fantastisk havutsikt gjør at svært mange besøker vindmølleparken. I tillegg vil folk se ingeniørkunst og vindmøller, mener Dahle.

Han har stor tro på at visningshuset i Ytre Vikna Vindpark blir en ny turistmagnet.

Nytt visningssenter for publikum på vindmølleparken i Ytre Vikna.

Nytt visningssenter i vindmølleparken i Ytre Vikna.

Foto: Knut Reitan

Offisiell åpning

700 skolebarn, lokalbefolkning og inviterte gjester deltar på den offisielle åpninga av Ytre Vikna Vindpark 15. oktober.

Flere hundre små vindmøller er laget av skolebarn, som skal plasseres i visningssentret.

– Det er blitt en fin park. Toppen av alt er selve visningshuset. Der ser du hele havet, innlandet, nord og sør. Det er fantastisk, og så er det bygget åtte kilometer ny vei, sier ordfører i Vikna, Reinert Eidshaug.

- Det er en ære for meg å få lov å åpne Ytre Vikna vindpark. Vindkraftutbyggingen i Norge skyter fart. Jeg konstaterer at fornybarnæringen er i vekst, noe som bidrar til næringsutvikling og arbeidsplasser over hele landet, og Ytre Vikna er et godt eksempel i så måte, sa olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Vindkraftutbygging fører til konflikter mange steder, men det er ikke tilfellet i Vikna.

– God butikk

Lave strømpriser på rundt 23 og 24 øre pr. kilowatt time gjør at den nye vindmølleparken i Vikna ikke er lønnsom for øyeblikket.

– Vi er veldig spent på lønnsomheten. Det vil svinge opp og ned og være avhengig av strømprisen. Men det blir garantert en lønnsom utvikling i løpet av levetida for vindmøllene, som er på 25 år. Dette blir god butikk, sier Kjell Dahle i TrønderEnergi.

Første byggetrinn i vindmølleparken har kostet 450 millioner kroner. Prosjektet har fått hele 228 millioner kroner i støtte fra ENOVA, og har derfor ikke krav på tilskudd gjennom ordninga med grønne sertifikater.

Nå bygges vindmølleparken på Ytre Vikna i Nord-Trøndelag.

Bygger vindmøller på Ytre Vikna

Festdag

– Dette er en festdag. Vindmølleparken er bygd innenfor budsjettet og til planlagt tidspunkt, sier daglig leder i Sarepta Energi, Inger Marie Malvik.

Hun sier de har bygd for framtida, og for økt produksjon av fornybar energi.

De 17 vindmøllene produserer strøm til 7000 husstander.

Grunneier Johan Thomas Dahle er positiv til å få vindmøller like i nærheten.

– Det er bare artig at det skjer. Nå har det blitt både ny vei og vann, sier han.

Sarepta Energi AS ble etablert i august 2004 og er i dag et samarbeid mellom NTE og TrønderEnergi, hvor partene eier 50 % hver i selskapet.

Vindmøllene ruver i landskapet.

Vindmøllene vil bidra til lønnsomhet og god butikk, mener eierne i Sarepta Energi AS.

Foto: Knut Reitan