Hopp til innhold

– Den største utfordringen er å bli tatt seriøst

Mange transpersoner opplever å ikke bli tatt seriøst i jobben sin. Det var tema under Trondheim Pride, som ble arrangert denne uka.

Transperson

Luca Espeseth (t.v.) og Line Halvorsrud (t.h.) er begge transpersoner.

Foto: Morten Andersen / NRK

Den siste uken har de skeive satt sitt preg på bybildet i Trondheim. Trondheim Pride blir arrangert for syttende gang og samler skeive fra hele Trøndelag.

Årets tema for festivalen er «skeiv i arbeid». Åge Vinje Brustad er leder i Skeiv ungdom Trondheim. Han forteller at det spesielt er transpersoner som opplever et utfordrende arbeidsliv.

Åge Vinje Brustad

Åge Vinje Brustad er leder i skeiv ungdom Trondheim

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det er utfordrende for mange transpersoner på jobb. De får mange spørsmål, spesielt når det kommer til arbeidsantrekk. Det er viktig å huske på at hvordan en person kler seg ikke utgjør noe på arbeidsinnsatsen til vedkommende, sier Brustad.

Det er mange hindringer

I forbindelse med temaet ble det arrangert en åpen debatt om transpersoner i arbeidslivet. I panelet satt både Luca Dalen Espseth og Line Halvorsrud, som begge kjemper for mer tolerante arbeidsplasser.

Debatt

Flere hadde møtt opp til debatt om transpersoner i arbeid

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det er en del utfordringer bare med å få seg jobb. Det er ikke sikkert at alle opplysningene i offentlige papirer stemmer. I og med at vi har skiftet kjønn, er ikke det sikkert. Kanskje stemmer ikke personnummeret med hvilket kjønn man har. I tillegg er det noe med juridisk navn og juridisk kjønn. Det er ganske mange hindringer før man i det hele tatt får seg jobb, sier Line Halvorsrud som er nestleder i Skeiv Ungdom.

LES: – Kastrering er ikke nødvendig for min helse
LES: Stein (55) er mamma og bestefar

Store forskjeller

De forteller at det er store forskjeller mellom å skiftet kjønn før man begynner i jobb, og det å skifte kjønn mens man er i en jobb.

– De fleste opplever at det er vanskeligst å skifte kjønn når de er i en jobb fra før av. Da trenger man en del tilrettelegging fra arbeidsplassen. Det kan for eksempel være på garderobefasiliteter. Her går det ikke nødvendigvis på at arbeidsgiverne ikke vil, men at de ikke vet hvordan de skal gjøre det, sier Luca Espseth.

LES: – Transpersoner blir sviktet av helsevesenet
LES: – Alle transpersoner må få behandling

– Ulik behandling fra folk

Begge to har opplevd svært ulik behandling fra folk omkring. Spesielt går det på at folk ikke klarer å ta de helt seriøst på grunn av at de har skiftet kjønn.

Prideparade

I dag ble Trondheim prideparade arrangert. Årets pridetema er skeiv i arbeid.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Enten så er folk åpen og trivelig, eller så er de ikke det. Den største utfordringen ligger i det å bli tatt seriøst. Det handler om å anerkjenne folk for det de er. Klarer man det, da er man en god kollega og venn, sier Luca Espeseth.

– Skifter man kjønn mens man er i en jobb er det andre ting som spiller inn. Det kan for eksempel være hvilken garderobe man skal bruke, eller at kollegaene må bruke et nytt navn, sier Halvorsrud.

– Fortsatt en vei å gå

Dagens parade markerte samtidig et jubileum for Skeiv ungdom i Trondheim, som fyller ti år i år. De har 170 medlemmer og har i løpet av den siste uken fått 50 nye. Rundt 500 menneker deltok på paraden.

– Dette er en viktig markering som viser mangfoldet. Selv om vi er på god vei til å bli akseptert, har vi fortsatt et vei å gå, sier leder i Skeiv ungdom Trondheim Åge Vinje Brustad.

Se hele paraden her:

Siste fra Trøndelag