–Toppidrett er ikke som Ole Brumm

– Det er ikke mulig å kombinere toppidrett og uteliv. Det sier Christer Basma etter å ha møtt en beruset Petter Northug ute på byen natt til søndag.

Christer Basma

– Det er ikke noe Ole Brumm å bli toppidrettsutøver. Toppidrettskultur er noe annet enn dette, sier Christer Basma om Peter Northugs fyllekjøring søndag morgen.

Foto: Julie Haugen Egge/NRK

Northug

Petter Northug har erkjent å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand på Byåsen i Trondheim.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Northug

Northugs Audi ble totalvraket i ulykken.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
Nicki Bille Nielsen

Nicki Bille Nielsen kom i klammeri med dansk politi.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Tidligere rosenborgspiller Christer Basma traff Petter Northug bare timer før langrennsesset la ut på den famøse kjøreturen på Byåsen.

– Vi var vel lystige begge to, sier Basma, som mener det Northug har gjort er uforenelig med idrettens idealer

Den tidligere RBK-profilen hadde selv vært på byen og hygget seg da han tilfeldig passerte Petter Northug få timer før skiløperen kolliderte med autovernet i ruspåvirket tilstand

– Han var ikke i stand til å kjøre bil ut, ifra hva jeg kunne vurdere. Det er lov til å være ute og hygge seg, men alkohol og bilkjøring er ikke forenelig. Dette er bare trist, sier Basma til NRK.

Rollemodell

Christer Basma jobber i dag som trener og er opptatt av idrettsutøvernes funksjon som rollemodell.

– Petter Northug er en rollemodell for mange. Han har lagt ned utallige treningstimer, sier Basma og understreker hvor lite fyllekjøring passer med å være idol for den oppvoksende slekt.

For knappe to uker siden, var det Rosenborgs Nicki Bille Nielsen som var i fokus etter å ha havnet i håndgemeng med dansk politi da han var ute på byen i København.

RBK-spilleren er siktet for vold mot offentlig tjenestemann og utfallet av saken er foreløpig uklart. Nå har en av landets største skistjerner innrømmet at han kjørte Audien sin i alkoholpåvirket tilstand.

– Disse hendelsene gir oss enda større grunn til å stå for de prinsippene vi gjør. Dette er noe vi må ta avstand fra og vise at slike hendelser og toppidrett ikke henger sammen, sier Basma.

Kan ikke ta en «Ole Brumm»

– Det er ikke mulig å kombinere et aktivt uteliv med toppidrett. Det er ikke mulig å gjøre som Ole Brumm, sier Christer Basma, som selv spiller med Petter Northug på fotballaget Mosvik IF.

Han er tydelig på at toppidrettsutøvere må ofre mye og at kun de som ofrer mest er de som får best resultat.

– Vi må spørre oss om hva vi legger i begrepet idrettskultur. Vi vet jo egentlig hva som ligger i begrepet, men vi prøver likevel å snike oss unna likevel. Vi vil jo gjerne være ute med venner og være en som ikke sier: "Nei!", sier Basma.