NRK Meny
Normal

«Supermann-pille» trolig årsak til overdose

Overdoseteamet i Trondheim tror «Supermann-dop» er grunnen til en mann i 20-åra nylig nesten mistet livet. – Dette er det første tilfellet vi har hørt om i Norge, sier Legemiddelverket.

Superman ecstasy

Suffolk-politiet offentliggjorde dette bildet etter at det ble funnet et parti med 400 'Supermann-piller' i England. Pillene blir solgt som ecstasy, men er mye farligere og i verste fall dødelig.

Foto: Suffolk Police

– Det stod om liv og det var bare flaks at vedkommende overlevde, sier Jan Erik Skjølås i Helse- og overdoseteamet i Trondheim.

Han frykter at de såkalte «Supermann-pillene» har kommet til Norge. Dopet selges som vanlig ecstasy, men er langt mer giftig.

Pillene inneholder stoffet PMMA, som blant annet kan føre til hallusinasjoner, hurtig puls og hjerterytmeforstyrrelser.

De rosa pillene med Supermann-logo kan gi indre organsvikt, og har den siste tiden ført til dødsfall både i Storbritannia og Sverige, skriver BBC og Aftonbladet.

Tok rosa tablett med merkelig form

Fagkoordinator Jan Erik Skjølås ved Helse- og overdoseteamet.

Jan Erik Skjølås i Overdoseteamet ber folk om å melde fra dersom de kommer over en 'Supermann-pille'.

Foto: Tone Iversen / NRK
madsen

Steinar Madsen i Legemiddelverket forteller at PMMA har en treg virkning som gjør at brukeren blir lurt til å ta mer for å oppnå ønsket effekt.

Foto: NRK
Inngangen til akuttmottaket på St. Olavs Hospital

Mannen i 20-åra overlevde takket være hjelpa han fikk på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I Trondheim måtte en ung mann for kort tid siden reddes da han ble funnet bevisstløs på gata etter å ha ruset seg på piller.

Mannen hadde store smerter i kroppen, og skal til tider ha vært helt rabiat og vill, før han plutselig ble bevisstløs igjen.

Hele åtte ganger ble han rammet av pustestans, før det akuttmedisinske teamet på St. Olavs Hospital klarte å stabilisere ham med motgift.

– Hadde det ikke vært meget dyktige sykepleiere til stede, så ville gutten antageligvis dødd, sier Skjølås, som selv har snakket med mannen i 20-åra i etterkant av hendelsen.

– Han husker å ha tatt en rosa tablett som det var en merkelig form på. Det er det eneste han husker fra hele den helga.

Første tilfellet i Norge

Det er så langt ikke bekreftet at den rosa pillen som mannen tok faktisk var en «Supermann-pille», men medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket mener at symptomene er veldig like.

– Det kan godt være at det er det såkalte «Supermann-dopet» som har gitt disse alvorlige symptomene hos denne pasienten, sier Madsen til NRK.

Det betyr i så fall at pillene nå for første gang kan være påvist brukt her til lands.

– Vi har vært redde for at det skulle komme til Norge. Vi har vært ute med flere advarsler, men dette er det første tilfellet jeg har hørt om, sier fagdirektør Madsen.

– Hold deg langt unna pillene

Politiet er informert om hendelsen, men sier de ikke har gjort noen beslag av det nye dopet.

– Vi har ingen indikasjoner på at det er her, men det betyr ikke at det ikke er her, sier Jan Erik Svendsen, som er leder for Trondheim-politiets seksjon for narkotika og organisert kriminalitet.

Madsen i Legemiddelverket håper folk forstår at «Supermann-dopet» er livsfarlig, og rådet fra Svendsen i politiet er krystallklart.

– Det er bare én ting å si: Dette stoffet må ikke inntas.

Video fra Trøndelag

Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.