«Lille Roar» tømmer seg over Nord-Trøndelag

November har startet med et plask i Trøndelag. Meteorologen ber folk være obs på eventuelle lekkasjer og vannveier inn til huset.

Regnvær

Det har vært unormalt vått i Nord-Trøndelag de siste dagene, sier meteorologen.

Foto: Scanpix

– Det kan være lurt å sjekke vannvegene når det kommer så mye nedbør som i går, i dag og delvis i morgen, i Nord-Trøndelag.

Rådet kommer fra statsmeteorolog Geir Otto Fagerli ved værvarslinga i Bergen.

– En front ligger og tømmer seg over Nord-Trøndelag. Der har det kommet uvanlig mye nedbør de siste døgna. Det vil bli litt opphold i natt og i morgen tidlig, men så vil det regne igjen utover dagen i morgen, sier han mandag ettermiddag.

Sjeldent voldsomt november-regn

Dette er ikke som ekstremværet «Roar», men det er en «liten Roar» som har tømt seg over Trøndelag, sier Fagerli.

– Er man utsatt for vatn i kjellere, er det nok lurt å holde oppsyn nå, da det kan skje igjen, sier meteorologen, som samtidig kan varsle om svært varierende vær, Trøndelag sett under ett.

Det kan også være at noen vassdrag vokser, når det varsles obs-varsel flere dager på rad. Når det regner 50-60 milliometer flere døgn på rad, vil det føre til at vassdraga vokser betydelig.

– Når dette skjer, er det vassdraga det merkes på, det er de som vil bli problemet etter hvert, sier Fagerli.

Nord-Trøndelag fikk det meste

– Sør for Trondheim har det ikke vært nedbør av betydning, og i Røros-området, for eksempel, har det ikke vært en regndråpe, fortsetter han.

Fronten har ligget ganske klart over Nord-Trøndelag og tømt seg der.

En kan ha under fem mil mellom det verste regnet og steder der det ikke har kommet vesentlig nedbør.

Det har blåst friskt i det siste døgnet, det har vært sørvest-sterk kuling, delvis liten storm, og dette vil vedvare noe tid, før det løyer.