–Lettest å stjele fra pene jenter og sommervikarer

Butikktyver vil få med seg varer for rekordstore summer fra norske butikker i år. Det er lett å lure de ansatte, sier en mann som har vært butikktyv i 20 år.

Butikktyv

Mannen NRK har snakket med (t.h.) sier det er enklest å stjele store og dyre ting. Med arbeidsklær og selvsikker mine har trønderen blant annet trillet ut av butikker med tv-skjermer uten å bli konfrontert. (Illustrasjonsbilde/montasje)

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Folk tenker ikke over at en fyr går ut av butikken med en femtitommers tv, sier han.

Han forteller at det er lettest å stjele dyre ting, og at han ofte bare har trillet store ting forbi betjeninga og ut av butikken.

Du får et sleskt smil rundt kjeften når du går ut av butikken og vet at det har gått bra.

Butikktyv

– De tror bare ikke «nå blir den stjålet», de går ut ifra at man har snakket med noen andre i butikken, sier han.

Gliser når han går ut av butikken

Trønderen er i slutten av 30-åra, og har lurt butikkansatte trill rundt siden tenårene.

– Jeg prøver å gå i diskrete klær, og gjøre meg så liten som mulig. Det er sikkert noen som tar dette litt dårlig; Jeg ser an betjeninga og det beste er unge jenter, jeg har alltid sett på det som et pluss jo penere de er.

Nå sitter han i en svart skinnstol. Han er rak i ryggen. Hendene ligger avslappet på fanget, men den tynne kroppen anstrenger seg litt. Han forteller om livet som butikktyv.

– Det gir et lite kick, et rush. Du får et sleskt smil rundt kjeften når du går ut av butikken og vet at det har gått bra.

Men det er ikke alltid det går bra. Den svarte skinnstolen er nemlig bak murene i Trondheim fengsel.

– Dette blir den ellevte, tolvte eller trettende dommen nå.

– Har aldri angra

Likevel kan han ikke si at han angrer på det han har gjort.

– På butikktyveri? Nei.

– Men jeg har angret når jeg har stjålet fra folk som vet hvem jeg er og har gitt meg tillit. Da får jeg ikke det sleske gliset.

Økende problem

Thor Martin Bjerke

Thor Martin Bjerke i Virke sier butikkansatte kan bli flinkere til å gjenkjenne butikktyver.

Foto: Virke

I fjor ble det stjålet varer for rundt 2,4 milliarder kroner i Norge, viser tall fra Virke, Hovedorganisasjonen for Handel og tjenester. Trolig blir tallet større i 2013.

Sikkerhetssjefen i Virke, Thor Martin Bjerke sier det sannsynligvis vil bli stjålet for rekordstore summer, men tror man vil beskrive økningen som moderat sammenlignet med økningen i omsetningen for norske butikker.

Han mener det bare skal et par grep til for å håndtere utfordringen.

– Det ene er at de butikkansatte blir klar over problemet og de må vite hvordan de skal håndtere situasjonen og kunne lese signalene butikktyvene har.

– Og så må butikken investere i godt sikringsutstyr, og så må de ha en rimelig oversiktlig butikk.

Butikktyven fra Trondheim bidrar gjerne med enda et råd.

– De må passe seg for å fokusere på kun en person.

Han sier at han ofte har operert i team, hvor de først sender inn en person som oppfører seg ekstra mistenkelig mens en annen tar med seg varene ut.

Vil stjele mer

Mannen venter på en ny dom og sier at han for det meste har stjålet for å få råd til det han kaller «medisin»: Rusmidler, for det meste morfin.

Men han har også stjålet småting som salamipakker og sjokolade.

– Mange av tyveriene har ikke vært nødvendige, jeg har mange ganger stått med penger i lomma, men likevel gått inn på butikken og stjålet.

–Kommer du til å fortsette å stjele når du kommer ut av fengsel?

– Det umiddelbare svaret er NEI. Nei. Nei. Men innerst inne, at det er siste gangen jeg har stjålet fra en butikk? Mest sannsynlig ikke.

– Byr det seg en helt åpenbar mulighet for å få tak i en gjenstand som er steike dyr, og det er en åpenbar sjanse til å ta den, så gjør jeg det.

Hør radioinnslaget fra Norgesglasset: Blir man tatt med buksa nede må man stå for det. Det blir for teit å gjøre seg til for betjeninga.