Hopp til innhold

«Ivar» felte trær i fredet allé i Rissa

Nær tre hundre år gamle asketrær fikk gjennomgå under uværet i går. «Ivar» felte fredede trær i den historiske allén ved Reins Kloster i Rissa.

– Vi er vant med at trær velter hvert år, men i går tok vinden skikkelig godt, sier grunneier ved Reins Kloster, Hans Henrik Hornemann.

For over to hundre år siden plantet Hornemann sine forfedre en omfattende allé som strekker seg i flere retninger rundt gården Hornemann, Rein Kirke og Reins Kloster i Rissa.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rein i Rissa -vind felte asketrær

Alleen strekker seg i mange retninger. Her opp mot Rein Kirke og Reins Kloster.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Reins Kloster ble opprettet rundt 1230, og var et nonnekloster. Klosteret har en lang historie og har opp gjennom tidene vært et viktig sete i Trøndelag. Blant annet ble Fru Inger til Austrått i 1531 forstanderinne for klosteret.

Klosterruinene er fredet. Det er også restene av den gamle hagen til nonnene – og ikke minst den gamle allén, som nå er blitt litt tynnere en tidligere.

– Det er livets gang. Det har ikke veltet så mange hele trær, men en god del greiner er knekt, sier Hornemann.

Landet på servicebygg

Ett av trærne som veltet ble liggende over en sidevei som går til Sørbotn i Rissa. I fallet fikk et av servicebygningene som hører til Rein Kirke skade på blant annet taket.

Vinden har også veltet innretninger inne på selve kirkegården.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vind felte trær på Rein i Rissa

Dette servicebygget ved Rein Kirke fikk et av de game asketrærne på taket under vinden torsdag.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

– Når asketrærne blir gamle råtner de innenfra og blir porøse. Vi har sett dette på flere av trærne som har knekt og veltet tidligere, sier Hornemann.

Nyttårsorkanen verst

Under nyttårsorkanen i 1992 fikk askealléen gjennomgå enda hardere enn med "Ivar" torsdag.

– Den gangen ble det helt rasert. Orkanen felte mellom 20 og 30 trær til sammen, også i parken hvor man mener nonnene hadde hage. Det ble gjort en rekonstruksjon av hagen for lenge siden, hvor det blant annet var plantet ett tre for hver nonne. Mye av dette ble ødelagt av orkanen, sier Hornemann.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rein i Rissa -vind felte asketrær

Stubbene etter trærne som knakk under nyttårsorkanen i 1992 står fremdeles.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Hornemann mener trærne som ble ødelagt både under nyttårsorkanen og i går er fra samme tidsperiode, og at de er mellom 250 og 300 år gamle.

Klosteret ble nedlagt med reformasjonen.

Mellom gårdstunet til Hornemann og de gamle klosterruinene står to store asketrær, hvor det ene før uværet i går, hadde det som var regnet som den største trekrona i omkrets på Fosen.

– Vi er litt lei oss for at trekrona er knekt rett av. Samtidig er vi glade for at ingen ting ble ødelagt, nå gjenstår bare en veldig stor opprydningsjobb, sier Hornemann.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rein i Rissa -vind felte asketrær

Trekrona på denne aska ved porten opp til klosteret var holdt for å være den største på Fosen. Nå er den kraftig rasert av vinden.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

Selvplukk med askegreiner

På 80-tallet var det veldig populært å drikke askeavkok mot en del plager. Nå håper Hornemann på en ny bølge med askeavkokentusiasme.

– Trenger noen askeavkok, så er det bare å komme og forsyne seg med greiner, jeg har rikelig, sier Hornemann.

Siste fra Trøndelag