«Ingen grenser»-Tare skal bestige Europas høyeste fjell

Tare Teksum fra Oppdal er både blind, døv og sliter med balansen. Fredag reiser han til Russland for å bestige Elbrus som troner 5 642 meter over havet.

Tare Teksum

Tare Teksum reiser til Russland for å bestige Elbrus.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Mange har et forhold til Tare Teksum fra Oppdal som ble rikskjendis da han var med i Lars Monsen-serien «Ingen grenser» i 2010. Sju år etter er han klar for å bestige Europas høyeste fjell.

Men for å nå målet må han vinne over de fysiske utfordringene han har i bagasjen.

– Jeg er sterkt svaksynt og tilnærmet døv, men jeg hører ganske godt med funksjonelle høreapparat, men på grunn av CI-operasjonene som jeg har vært gjennom så har jeg en kraftig svekket balanse, forteller Teksum.

Oppdalsfjellene har vært vitne til Teksums strabaser gjennom mange år. Trekkende på et tungt bildekk bak seg gjennomfører han sin siste treningstur på norsk jord før han reiser til Russland fredag.

Tare

Tare Teksum har brukt mange timer i fjellet på Oppdal for å forberede seg til nye eventyr i utlandet.

Foto: Morten Andersen / NRK

På toppen av Kilimanjaro

I «Ingen grenser» kjempet han seg over Nordkalotten sammen med andre med funksjonshemning. Siden den gangen har han aldri sett seg tilbake. Han har gått Norge på langs, og siste store tur gikk til toppen av Afrikas høyeste fjell, Kilimanjaro.

– Den viljen som Tare har er på en måte energien som driver han til å strekke seg etter denne typen utfordringer, sier turkompis og journalist i Opp, Morgan Frelsøy.

Frelsøy var også med da Teksum nådde toppen av Kilimanjaro, men er ikke sikker på om han klarer å holde trutt med den spreke kompisen denne gangen.

– Han er jo superforberedt fysisk, og har trent ti ganger så mye som jeg har gjort, så det spørs om jeg klarer å følge med han oppover, smiler Frelsøy.

Tare og Morgan

Journalist i Oppdalavisa, Opp, og turkompis, Morgan Frelsøy blir med Tare Teksum til Russland og Elbrus.

Foto: Morten Andersen / NRK

Rastløs

Da Teksum var yngre førte det dårlige synet og hørselen til at han ble ensom og innesluttet, men gjennom trening og friluftsliv har han blitt en ny mann.

«Hvorfor sitte inne når alt håp er ute» er mottoet til Teksum, som stadig bryter grenser og søker nye eventyr.

– Jeg er rastløs, og må gjøre noe nytt hele tida. Jeg klarer ikke å holde meg i ro. I alle år har jeg følt på handikap-stempelet og at jeg ikke har vært god nok, men nå har jeg gjort ting som selv funksjonsfriske kunne slitt med å få til, smiler Teksum.