Dette møtte evakuerte Jonny da han kom hjem igjen

Flere som ble evakuert i Trøndelag og i Møre og Romsdal får nå returnere til husene sine. Men noen mangler fremdeles strøm og varmt vann, og må fortsatt bo på hotell.

Vann i kjelleren hos Jonny Ekholm etter ekstremværet Gyda

VELKOMMEN HJEM ... Vannskader og strømbrudd møter flere som nå får komme hjem etter å ha vært evakuert.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Jonny Ekholm fikk komme tilbake til gården sin i Stjørdal fredag morgen. Inne i våningshuset kan man se at vannet har stått helt opp til dørhåndtakene – nå er det bare kaos og slam tilbake.

– Det ser ikke ut her. Selv plastbokser med ting som har stått oppe på en benk, er fulle av vann, sier han.

Jonny forteller at vannet kom inn gjennom ytterveggen, og at det steg flere centimeter i minuttet.

Resultatet er blant annet skade på det elektriske anlegget, og en ødelagt varmtvannstank.

Strømbrudd flere steder

Meteorologene har erklært ekstremværet «Gyda» for over, men fremdeles er det mye vær, og mange er berørt av situasjonen.

I Stjørdal var det høy vannstand og stengte veier som skapte trøbbel. Fredag formiddag har vannmassene trukket seg kraftig tilbake, men omfanget av skadene har man ennå ikke full oversikt over. Beredskapssjef Tore Rømo mener likevel de har bra kontroll.

– Flere veier har åpnet igjen og vi har folk ute og reparerer skader, sier han.

Noen boliger har ikke fått tilbake strømmen ennå. Uværet har for øvrig ført til strømbrudd flere steder i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Bil i elva Surna under ekstremvêret Gyda
Foto: Gerald Grewe
Bildet frå ekstremvêret Gyda sine herjingar i Møre og Romsdal.

I Møre og Romsdal ble 16 husstander evakuert på Sjøholt i Ålesund etter et jordskred i onsdag kveld. De får nå flytte hjem.

44 ble evakuert fra husene sine i Eresfjord natt til torsdag, fordi elva Dokkelva kunne flomme over. De får også flytte hjem igjen på fredag, sier Moldeordfører Torgeir Dahl.

Holdt stand mot elva, men ikke mot grunnvannet

En som fikk omfattende skader på eneboligen sin, er Leif Anders Hastadklev på Ertsgardsneset i Stjørdal. Der sto vannet 110 centimeter opp på veggen i kjelleren.

– Vi var litt forberedt på hvordan det ville se ut. Vi skjønte at grunnvannet ville stige. Vi hadde allerede begynt å pumpe ut vann, men så kortsluttet strømmen og vi måtte evakuere.

Nå har pumper og avfuktere gått hele fredagen. Familien har måttet rive ut alt av isolasjon, fjernet treverk og båret alt innholdet fra kjelleren opp i første etasje.

Men det kunne gått enda verre enn at grunnvannet kom inn, sier Leif Anders. Rundt eiendommen slynger det seg nemlig ei elv. Etter flommen i 2006 bygde de en jordvoll for å holde elvevannet unna.

– Da vi ble evakuert, var det bare 3-4 centimeter om å gjøre før elvevannet rant over vollen. Men den holdt faktisk vannet unna gårdsplassen. Det hadde vi ikke trodd.

Leif Anders Hastadklev

Leif Anders Hastadklev i Stjørdal fjerner vannskadet isolasjon fra veggene i kjelleren.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Glad for at temperaturen sank

Hvis temperaturen ikke hadde sunket noe, samtidig som regnet hadde fortsatt utover kvelden, kunne det sett enda verre ut, sier Jonny Ekholm i Stjørdal.

– Ikke bare i husene, men også i driftsbygninger og annet.

Man kan fortsatt se mye vann på jordene ved gården, men det sto minst to meter høyere torsdag kveld. Ifølge Jonny gikk vannet en halv meter opp på bordkledningen.

Vann i kjelleren hos Jonny Ekholm etter ekstremværet Gyda
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK