Timer på «glattcelle» gir Northug to dager kortere straff

Petter Northug får to dager i fratrekk på fengselsstraffen på 50 dager fordi timene i politiarresten blir regnet som to dager. Dommen kan bli rettskraftig allerede mandag.

Politihuset Trondheim og Petter Northug

BLE AVHØRT HER: Her på politihuset i Trondheim, satt Petter Northug i noen timer etter fyllekjøringen 4. mai i år. Det får han nå god uttelling for.

Foto: Tor Aage Hansen (montasje) / NTB Scanpix/NRK

Langrennsstjernen ble i Sør-Trøndelag tingrett torsdag dømt til 50 dagers fengsel for fyllekjøring på Byåsen i Trondheim 4. mai, men to dager ble trukket fra straffen.

Det skjer til tross for at Northug satt i politiarresten på politihuset i Trondheim, også kalt «glattcelle», i bare noen timer i etterkant av hendelsen.

Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes

RETTSKRAFTIG SNART: – Jeg kommer til å godta dommen. Den blir rettskraftig når jeg formelt godtar den, noe jeg skal forsøke å gjøre helt i begynnelsen av kommende uke, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Å sitte i politiarresten regnes som såpass belastende at det kommer et tillegg på 50 prosent for tiden du sitter. Timene han satt regnes derfor med tillegg som to dager, sier førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes ved Trøndelag statsadvokatembeter til NRK.

Ved to dager i politiarresten hadde fratrekket blitt tre dager etter denne logikken, forklarer han.

Rettskraftig mandag

Northug-dommen kan bli rettskraftig allerede mandag førstkommende.

Dette kan skje fordi Northug selv godtok dommen på stedet, og fordi statsadvokaten straks etterpå varslet at han ikke kommer til å anke den.

– Jeg kommer til å godta dommen. Den blir rettskraftig når jeg formelt godtar den, noe jeg skal forsøke å gjøre helt i begynnelsen av kommende uke, forteller Soknes.

– Dommen sendes så tilbake til politiet, som sender den videre til kriminalomsorgen, forklarer han.

Pressekonferanse Petter Northug

Petter Northug kan søke om soning i fengsel eller med fotlenke før han blir kontaktet av Kriminalomsorgen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kriminalomsorgen avgjør senere hvordan soningen blir for langrennsstjernen. Northug kan søke om soning i fengsel eller med fotlenke før han blir kontaktet av Kriminalomsorgen.

Fornøyd med punktum

Selv er Soknes fornøyd med å være ferdig med saken.

– Det er veldig bra at vi har kommet dit vi har i dag. Nå avsluttes justismyndighetenes behandling av saken og kriminalomsorgen overtar, sier statsadvokaten.

Selv sa Northug etter dommen at han var klar til å ta sin straff, og at han nå ville se fremover.

– Det har vært en tung dag for meg. Jeg har blitt minnet på de tankeløse handlingene som skjedde 4. mai. Jeg beklager igjen det som skjedde, sa Petter Northug selv under en pressekonferanse kort tid etter at dommen var forkynt.