Tilbyr nye studenter en «hvit» fadderuke

I dag er det immatrikulering på NTNU, og fadderuka starter for fullt - ei uke mange forbinder med fest og fyll. Linjeforeninga Online ønsker å tilby et edru alternativ til studentene.

Camilla Tran

Tredjeårsstudent i informatikk ved NTNU, Camilla Tran, skal være både fadder og «edrufadder» i år.

Foto: Marit Langseth / NRK

– Det virker som det aller meste er basert på å drikke alkohol. Det er så klart veldig gøy for noen, men kanskje ikke så moro for andre, sier student i samfunnsøkonomi Erik Nørstebø, i forkant av sin første fadderuke.

Men for de som studerer informatikk ved NTNU er det nå mulig å velge bort festinga, til fordel for et edru alternativ. Linjeforeninga Online har nemlig fått 26.000 kroner til pilotprosjektet «Edrufadder» av fakultet for informasjonsteknologi, matematikk og elektroteknikk.

Pengene går til innkjøp av mat og kinobilletter - slik at dette ikke skal koste de nyankomne studentene mer enn de tradisjonelle, gratis festene, sier leder for Online, Thor Håkon Bredesen.

– Vi gjør det for å inkludere flest mulig, gi flest mulig studenter en god start på studiet.

Edrufaddere Erik og Sonja

De ferske studentene Erik Nørstebø og Sonja Moen mener det bør bli større aksept for å ikke drikke under fadderuka.

Foto: Marit Langseth / NRK

– Fullt mulig å bli kjent med folk i edru tilstand

Tredjeårsstudent på informatikk, Camilla Tran, skal i år være både fadder og edrufadder.

– «Edrufadder» er et veldig bra alternativ for de som ikke har så lyst til å drikke. Det trenger ikke være folk som er helt avholds eller som er helt mot alkohol, det kan også være et avbrekk fra festing en dag. Det er fullt mulig å bli kjent med folk også i edru tilstand, sier hun.

Camilla sier hun selv savnet et slikt alternativ i sin fadderuke.

– Vi hadde noen andre alternativer, som for eksempel gocart, men vi dro jo ut på byen etter det. Det ble mye drikkepress og festing hver eneste dag i to uker.

Ønsker en holdningsendring

Erik Nørstebø

Ny leilighet og nytt studiested for Erik Nørstebø, som ønsker seg en fadderuke uten fyll.

Foto: Marit Langseth / NRK

Erik Nørstebø og lektorstudent Sonja Moen er usikre på om «Edrufadder» er løsningen på drikkepresset. De ønsker først og fremst en holdningsendring.

– Heller enn at det er et eget tilbud, bør det være innafor å ikke drikke på alle arrangementer. Og det er selvsagt studentenes ansvar å ikke legge drikkepress på andre, sier Sonja.

Erik sier han føler det er et visst drikkepress, selv om alle sier det ikke skal være det.

– Da kan det likevel være greit å ha et edru alternativ.

Selv om «Edrufadder» foreløpig bare er et tilbud til informatikkstudentene, håper både Sonja og Erik at alle får en fin fadderuke uansett - også de som ikke drikker.