NRK Meny
Normal

"Babels tårn" i Steinkjer

Babels tårn ble ifølge bibelhistoria bygd for å hjelpe menneskene opp til himmelen. Nå bygges et nytt i Steinkjer.

"Babels tårn" i Steinkjer
Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Babelsk forvirring

Babels tårn er en kjent bibelsk historie der jordens mennesker bygde et digert tårn slik at de skulle komme seg opp til himmelen. Gud likte ikke dette og ga derfor folket forskjellige språk slik at de ikke skulle forstå hverandre. Slik stoppet arbeidet opp og menneskene spredte seg til forskjellige steder over hele verden.

Byggemassen er avfall

I forbindelse med Steinkjerfestivalen bygges det et nytt Babels tårn på Holmen i Steinkjerelva. I en uke har et kunstnerteam jobbet med å gjenreise det som er et av verdens mest kjente byggverk. Byggemassen er donert fra overfylte loft og kjellere fra byens mange hjem. Kunstnerne Vigdis Haugtrø og nederlenderen Jan De Gier har funnet mye de kan bruke blant skrotet. Dette spikrer de opp på veggene på det åtte meter høye tårnet. Alt som kan kastes kan brukes.

Den nederlandske kunstneren Jan De Gier
Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Blant materialene finner kunstnerne et laftet fuglehus, et glass med syltede plommer, et gammelt juletre og mye annet rart.

- Vi tar imot nesten alt bortsett fra kompost og restavfall, sier Jan De Gier, og spikrer opp blomsterpotter.

- Vi må forstå hverandre

Kunstnerne og Steinkjerfestivalen vil sette fokus på et kulturelt mangfold. Arbeiderne står for det meste av innvandrerungdom. Og akkurat som i fortellingen om Babels tårn kan språket by på utfordringer.

- Samtalene våre dreier seg mye om språk, vi misforstår hverandre og bruker mye tid på oppklaring. Vi er tydelige på hvor viktig det er at vi forstår hverandre, sier nederlenderen De Gier.

Kunstneren Vigdis Haugtrø
Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Skrot av alle slag

Oppover veggene henger det skrot av alle slag. Vigdis Haugtrø borer gamle tallerkener inn i veggen på tårnet, og moterer en gammel platespiller ved siden av en sofa.
- Det er jo gamle ting, men de er fine. Her har vi et veggur fra 1913, sier Vigdis Haugtrø.

Når Steinkjerfestivalen er over er det opp til det offentlige å fjerne tårnet. Men det er ifølge kunstnerne ikke et problem. - Det er jo avfall i utgangspunktet, så dette er bare en mellomstasjon mellom hjemmet og Tranamarka avfallsplass, sier Haugtrø.

"Babels tårn" i Steinkjer
Foto: Kirsten McDonagh / NRK