– Jeg har alltid vært bestemt på å bli frisk

Gard Storø fikk påvist lymfekreft høsten 2012. I mars fikk 20-åringen en videohilsen som ga ham gåsehud.

Gard Storø

Kreften har ikke stoppet Gard Storø i å være politisk engasjert. Spesielt ikke etter at han fikk hyggelig videohilsen av påtroppende NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Foto: Signe Opsal / NRK

– Kjære Gard, Jeg hører du er på bedringens vei, det gjør meg glad. Vi trenger sånne som deg. Vi gleder oss til å få deg tilbake for fullt. Beste hilser fra din venn Jens, sier leder i Arbeiderpartiet, Jens Stoltenberg i sin hilsen til 20-åringen.

– Det betyr mye å få den videoen. Det å få lykkønskninger fra sjefen selv gjorde inntrykk. Det var utrolig fint, og jeg føler meg beæret. Det var gåsehudfølelse, forteller nestlederen i AUF Trondheim, Gard Storø til NRK.

Han er lidenskapelig opptatt av fotball og håndball. AUF og politikk står høyt. Han har vært samfunnsengasjert så lenge han kan huske. Han ble med partiet på slutten av valgkampen i 2011.

Høsten 2012 blir Gard alvorlig syk. Etter seks uker med tørrhoste kollapser han og legene tror han har fått en kraftig lungebetennelse. De tar feil. Gard får diagnosen kreft.

Gard går gjennom seks måneder med behandling og mai 2013 blir ekstra skjønn når han får gladbeskjeden om at han er frisk.

Tilbakefall

– Jeg vil fokusere på ting som gir meg energi. Det er viktigere å se fremover og mot positive opplevelser, enn å ha negative tanker.

Gard Storø

Etter en lang valgkamp med klampen i bånn samme høst begynner Gard å kjenne igjen de samme symptomene som året før.

– Dette var rett etter valget, så jeg trodde først jeg bare var sliten etter en lang valgkamp. I forhold til den første gangen hvor jeg bagatelliserte, var jeg litt mer føre var nå, sier han.

Gard tok rask kontakt med legen. Der fikk han beskjeden han fryktet. Kreften var tilbake. Cellegift og strålebehandling med påfølgende lungebetennelse og blodforgiftning har vært tungt å takle. Da var det ekstra hyggelig med en oppmuntrende hilsen fra AP-sjefen.

Artikkelen fortsetter under Stoltenbergs videohilsen.

Hilsen fra Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenbergs god bedring-hilsen til Gard Storø.

Gard har tidligere hilst på Jens Stoltenberg under landsmøte i AUF. At akkurat han fikk en oppmuntring, tror han handler mer om medmenneskelighet enn politisk talent.

– Det handler om å vise at man bryr seg om medlemmene. Jeg er ikke noe større talent jeg enn andre i AUF-styret. At akkurat jeg fikk en hilsen, det kunne nok skjedd hvem som helst. Jens er en såpass karismatisk og ærlig person.

Sosiale medier gir ny giv

Erik Vigander

Erik Vigander i Kreftforeningen synes det er flott at Jens Stoltenberg tok seg tid til å oppmuntre Gard.

Foto: Øyvind Bjørkum

Erik Vikander i Kreftforeningen sier at det å få slike hilsener er gull verdt for den som er syk.

– Alle trenger en oppmuntring iblant. Spesielt når man er syk og har det tungt. Det at en så viktig og travel person tar seg tid til det er veldig fint og positivt. Alle oppmuntringer er nok verdifulle, men det er sikkert ekstra stas når det kommer fra en såpass kjent person, sier Vikander til NRK.

Vikander sier at ny teknologi har gjort det enklere å sende slike støtteerklæringer.

– Sosiale medier er en fin arena til å vise at man bryr seg. Det har gitt muligheter rundt kreft og åpenhet. Veldig mange velger å være åpen og dele på for eksempel Facebook. Der kan man lett gi tilbakemeldinger og vise støtte.

Vil oppleve seriegull

I slutten av mars hadde Gard sin siste strålebehandling.

– Det er en utrolig herlig følelse. Det er vanskelig å beskrive, men det er en lettelse. Jeg har hele tiden vært bestemt på at jeg skal bli helt frisk. Og når Jens sier det, så måtte jeg jo bare bli frisk, sier Gard lattermildt.

Gard Storø2

Gard Storø er utrolig lettet og glad for at dagene i sykehussengen nå er over.

Foto: Signe Opsal / NRK

Frykten for å dø, har han aldri hatt. Han ser tilbake på 20 fine år med mange opplevelser. Selv om han føler han har hatt et rikt liv, er det mer han har lyst til å oppleve.


– Det er den største drivkraften jeg har for å bli frisk. Nå har jeg endelig gått til innkjøp av sesongkort på Lerkendal. Jeg skal oppleve et seriegull til, så jeg må jo klare det.

– AUF har betydd mye

Gard ble valgt til nestleder i AUF i Trondheim på årsmøtet i januar. I perioden kreftsykdommen har tatt mye tid og krefter, har AUF og Arbeiderpartiet betydd mye for ham.

– Når AUF-leder Eskil Pedersen tar seg tid til å besøke meg på sykehuset når han er i Trondheim, gjør det inntrykk, sier Gard.

Sykepleie fremfor Stortinget

AUF og resten av Arbeiderpartiet er i gang med å jobbe mot kommune- og fylkestingsvalget neste år.

– Det er en valgkamp vi skal vinne. Det er tøft å være med på å bygge opp et vinnerlag. Men også veldig artig og inspirerende.

Selv har ikke Gard så høye ambisjoner innen politikken. Han er mer opptatt av å bygge opp andre og få dem valgt inn i bystyret. Han har heller ingen drøm om å komme inn på Stortinget.

– Overhodet ikke. Jeg har litt lyst til å bli sykepleier. Det var noe jeg tenkte på før jeg ble syk, men etter at jeg har vært innlagt på St. Olavs har den tanken bare blitt større. Jeg har fått så mye hjelp og motivasjon av sykepleierne. Jeg liker det fagmiljøet som er her, og så trengs det jo sykepleiere i fremtiden, sier Gard Storø.

Gard-AUF

Styret i AUF hadde styremøter på sykehuset da Gard var innlagt. Dette bildet ble tatt i oktober 2013.

Foto: Privat