Hopp til innhold

– Dette har voldsomme konsekvenser for oss

Ordføreren i Flatanger er lettet over at ingen liv har gått tapt i storbrannen som herjer kommunen hans. Brannvesenet beskriver situasjonen som dramatisk.

Brann Flatanger

Flatanger-ordfører Olav Jørgen Bjørkås forteller at det er vondt å se hva flammene gjør med deler av kommunen hans.

Foto: Morten Hegdal/Politiet - Kristine Krane/NRK

Flammene sprer seg fortsatt i Hasvåg og Småværet i Flatanger kommune i Nord-Trøndelag.

Så langt er 15 kvadratkilometer land svidd bort i flammene som startet som en lyngbrann sent mandag kveld.

En brannsperre skal hindre flammene fra å spre seg sørover fra halvøya der det brenner, men alt innenfor sperringene står i fare for å gå tapt.

Politiet frykter at rundt 139 hus og hytter kan bli borte fra Flatanger for alltid.

– Det er veldig mange som er involverte og som har mistet det de er glade i. Det er voldsomme konsekvenser for et lokalsamfunn, sier ordfører Olav Jørgen Bjørkås til NRK.

Grafikk, brann Flatanger
Foto: Grafikk, NRK

Rakk å evakuere før flammene kom

Han sitter i skrivende stund i et krisemøte med resten av kommuneledelsen.

Ordføreren priser seg lykkelig over at det tok en stund fra flammene ble oppdaget til de nådde bebygd område.

– Det gjorde at folk fikk rimelig med tid til å evakuere, og brannvesenet fikk gått fra hus til hus for å få ut alle innbyggerne.

33 fastboende og noen dyr fra en gård kom seg ut av området før flammene bet seg fast.

– Det er et veldig lyspunkt at det ikke har gått liv tapt, sier ordføreren.

Store brannstyrker

Bjørkås forteller at brannfronten er flere kilometer lang.

Rundt 100 personer fra brannvesenet og sivilforsvaret er nå satt inn i slukningsarbeidet. I tillegg bidrar Forsvaret med blant annet soldater fra Heimevernet.

– Situasjonen er dramatisk, sier Håvard Bye, som er brannsjef i Inn-Trøndelag.

Ifølge Meteorologisk institutt er det nesten én måned siden sist det var nedbør i området. Det er med andre ord tørt, og værforholdene gjør ikke slukningsarbeidet noe enklere. Flere helikoptre skulle i utgangspunktet bidra i slukninga, men har så langt ikke fått løst oppdraget på grunn av kraftig vind.

Samtidig er det gjort observasjoner av bygninger i Hasvåg som ennå ikke står i brann.

– Brannmannskaper sendes nå inn i området i håp om å berge disse bygningene, opplyser pressevakt Marte Tronstad Dahl i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

– Det kan være berg og fjell i landskapet rundt disse bygningene som gjør at brannen ikke spres så lett, sier Dahl.

Statsministeren: – Sterkt å se bildene

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har varslet at han reiser til Flatanger. Det er ventet at han vil være framme i den brannherjede kommunen på Namdalskysten i 17-tida.

Statsminister Erna Solberg ble varslet om situasjonen tidligere i dag.

– Det gjør et sterkt inntrykk å se bildene fra brannen så kort tid etter storbrannen i Lærdal. Jeg tror det gjør inntrykk på alle å se hvordan brannen sprer seg raskt når vinden er så sterk som dette, sier Solberg til NRK.

Flere på Stortinget har mottatt nyheten om storbrannen med forferdelse, og Venstre-leder Trine Skei Grande er en av dem som kjenner mange med tilknytning til området.

– Jeg føler veldig med dem. Jeg kjenner mange som kommer derfra, folk som har hytte der og som tilbringer mye av fritiden sin der. Nå ser vi at stedet står i brann, og da gjør vondt langt inn i magen.

Innbygger: – En ufattelig tragedie

Det var lenge fryktet at en del kulturminner fra et gammelt fiskevær skulle gå tapt, men de siste rapportene tyder på at denne delen så langt ikke har blitt tatt av flammene.

Merethe Hepsø er leder av Flatanger historielag. Hun sier det er vanskelig å se for seg hvor omfattende ødeleggelsene til slutt vil bli, men forteller at innbyggerne tar det som har skjedd med fatning.

– Men det er ikke til å komme fra at dette er en ufattelig tragedie. Folk blir frarøvet alt der brannen har gått til verks og står ribbet tilbake.

Bilder fra Fredrik Thrana.