NRK Meny
Normal

– VM i Trondheim vil være ei gulrot

Langrennsløperen Niklas Dyrhaug fra Tydal sier et ski-VM i Trondheim i 2021 vil være ei gulrot for å satse videre som skiløper.

dyrhaug

Niklas Dyrhaug håper Trondheim får ski-VM i 2021. Han mener det vil være ekstra motiverende for mange trønderske skiløpere.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Dyrhaug har vært en av Norges fremste skiløpere i flere sesonger, og vil være 33 år gammel når ski-VM avvikles vinteren 2021. Han håper nå at Trondheim og Granåsen får mesterskapet.

Får svaret i 2016

– Det er jo godt mulig for meg å være med i 2021, og det handler ikke om alder. Derfor vil det være ekstra motiverende om vi får mesterskapet på hjemmebane i Trøndelag, mener Dyrhaug.

Tirsdag ble det kjent at Gur Hetland blir prosjektleder for et eventuelt ski-VM i Trondheim .

Søknaden om mesterskapet må sendes inn til Det internasjonale skiforbundet (FIS) innen 1. mai 2015. En mer utfyllende søknad må være klar innen september senere på året. I juni 2016 vil FIS-kongressen avgjøre hvem som blir arrangør av mesterskapet i 2021.

– Jeg tror jeg snakker på vegne av både skiløpere, hoppere og kombinertløpere når jeg sier det vil være veldig stort å få være med i et mesterskap i Trøndelag. Jeg husker så vidt ski-VM i 1997, og drømmer om å få være med på det samme selv, sier Niklas Dyrhaug til NRK.

Rekrutteringen

Per Ottesen

Per Ottesen ledet VM-komiteen i Trondheim i 1997.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / SCANPIX

Skiløperen mener et mesterskap også vil være viktig for rekrutteringen til sporten.

– Mange unge løpere vil få noe ekstra å se fram til, og det er viktig. I tillegg må jo anleggene i Granåsen rustes opp. Det er også viktig for unge løpere, mener Dyrhaug.

Per Ottesen var VM-generalen i Trondheim i 1997. Han mener det er viktig å skape et bredt engasjement i hele Trøndelag for et slikt mesterskap.

– Et VM på ski vil få store ringvirkninger for hele trøndelagsregionen. Arrangørene må skape et bredt engasjement i hele Trøndelag for å lykkes. Slik som vi gjorde for 17 år siden, mener Per Ottesen.

Et drømmemesterskap

VM på ski i Granåsen i 1997 ble et drømmemesterskap. Flott vær, gode prestasjoner, et prikkfritt arrangement og enormt mange mennesker rundt arenaen.

– Enkelte dager var det mellom 40.000 og 50.000 mennesker i Granåsen, og mesterskapet ble arrangert på en veldig fin måte. Vi startet på bar bakke da vi skulle arrangere, mens man nå kan bruke våre erfaringer i forberedelsene til et eventuelt nytt VM, sier Per Ottesen til NRK.

VM-generalen forteller at mye av næringslivet i Trøndelag opplevde nedgangstier utover 1980-tallet. Derfor var det veldig positivt for mange å få ski-VM til Trondheim.

– Det ble noe positivt å se fram til for mange trøndere etter litt tunge tider. For vi hadde jo både ski-VM og 1000-årsjubileum i Trondheim i 1997, sier Per Ottesen.

Ski-VM Trondheim

Ski-VM i 1997 ble en stor suksess på alle måter med gode resultater og stort publikumsoppmøte. Her ser vi Bjørn Dæhlie vinne 15-kilometeren.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix