NRK Meny
Normal

– Tør ikke flytte heim etter brannene

Brannvesen og politi sier det er trygt å flytte heim etter brannene i Flatanger, likevel tør ikke Marte Elnan og familien å dra tilbake.

Hasvåg/Marte Elnan montasje

Ikke alle er klare for å flytte tilbake til heimen sin i brannområdet i Flatanger. Marte Elnan har opplevd at huset har vært i fare to ganger.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK Trøndelag

Helikopter Flatanger

Helikopter står i stadig beredskap for å slokke eventuelle branner i Flatanger.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK Trøndelag

– Jeg vet at det er godt vakthold og det er tankbiler i området. Men for oss mennesker som skal sove om natta, er det ikke nok, sier Marte Elnan.

Hun føler seg trygg på at husene som ble berget fra brannen, blir stående. Men til tross for alle sikkerhetstiltakene som er satt inn for at brannen ikke skal blusse opp igjen, tør hun ikke flytte hjem.

– Det må komme regn og snø før jeg tør å flytte tilbake. For oss er det helt uaktuelt å flytte tilbake sånn som det ser ut rundt veggene. Det er svartsvidd, det lukter røyk både ute og inne, sier Elnan.

– Dessuten finner de jo stadig varme punkter, seinest onsdag, da var det både to punkter i fjellet og ett nært bebyggelsen. Det blir jo slokket, men det føles ikke bra, forklarer hun.

Det handler om den psykiske helsa, mener hun.

– Jeg vet at jeg ikke klarer å sove godt hvis jeg blir liggende og lytte etter helikopteret.

Familien har ikke fått avklart situasjonen med forsikringsselskapet sitt. De har fått leid seg et hus i Lauvsnes, og der blir de boende ei god stund.

Opplevde brannen to ganger

Marte Elnan og familien var midt i dramaet da store deler av Hasvåg og Småværet brant ned til grunnen.

De berga hus og heim, men kunne på nytt ha mista huset da brannen blussa opp igjen lørdag kveld.

– Ifølge brannfolk vi har snakka med, var det bare en hårsbredd fra at huset gikk med andre gangen.

Se reportasjen i Lørdagsrevyen:

Marte Elnan og familien håper huset deres i Flatanger berger for flammene, denne natta også.

Marte og familien skulle se lørdagsrevysreportasje om seg selv da de fikk varsling på mobiltelefonen om at det igjen brant i Hasvåg. Etter noen timer fikk brannmannskapene kontroll.

– Vi hadde fått beskjed om at det var trygt å flytte tilbake allerede på fredag. To familier valgte å flytte heim, og takk og pris for det, for uten dem hadde det ikke vært noen hus på Hasvåg i dag, sier Elnan.

Brannvakta opphørte nemlig på lørdag. Ingen gikk brannvakt lenger. Den ene familien som hadde flytta heim, skulle få besøk av svigerdatteren, og det var hun som oppdaga brannen da hun passerte Hasvågskalet. Hun ringte straks 110, og folk måtte igjen evakueres og flammene bekjempes.

Søndag kveld var Marte Elnan langt fra klar til å flytte tilbake, og dette har ikke endra seg.

SE OVERSIKT: Her er alle brannene i Trøndelag den siste tiden.

– Det vil ta tid før alle er tilbake

– Vi er veldig takknemlige for alle som har vært inne i brannområdet og hjulpet til. Vi har fått vite at til sammen 339 personer, både brannvesen, politi, Røde Kors og sivilforsvar har vært i sving, sier hun.

For eksempel har brannfolkene kommet fra 18 forskjellige brannkorps.

– De har gjort en svært god jobb, og det er ikke fordi vi ikke har tiltro til dem at vi er skeptiske til å flytte tilbake. Det handler rett og slett om nattesøvnen, sier Marte Elnan.

Hun tror at alle som bor i Hasvåg, kommer til å flytte tilbake i løpet av vinteren og våren. De som har mista hus, hytter og fritidsboliger sier at de vil bygge opp igjen.

– Alle sier at de skal tilbake, og jeg opplever at mange har blitt enda tydeligere på det etter hvert som dagene går. Men det vil ta tid før alle er tilbake, sier Marte Elnan.

Se Marte Elnan på Søndagsrevyen dagen etter at brannen blussa opp:

Enkelte vegrar seg for å flytta tilbake til Flatanger- sjølv om politiet seier det er trygt.
Brannen blusset opp igjen i går kveld og bebyggelsen var igjen truet.