Hopp til innhold

– Vil ikke bruke penger på fuglespa

En ny fuglelagune ved Munkholmen i Trondheim vil koste opp mot 35 millioner kroner. – Dette blir for dyrt, mener Arbeiderpartiet.

Munkholmen

Om noen år kan det bli bygd en fuglelagune, mens moloen kan bli oppgradert ved Munkholmen i Trondheim. I dag sa politikerne nei til å bidra med penger.

Foto: Liv Ingegerd Selfjord

Rikt fugleliv på Munkholmen i Trondheim.

Rikt fugleliv på Munkholmen. En ny fuglelagune vil skape en trygg hekkeplass. Politikerne i Trondheim vil ikke bidra med penger til dette.

Foto: Georg Bangjord

Saken ble behandlet i formannsskapet i Trondheim i dag.

Øy for sjøfugl

Beregninger fra rådmannen viser at ei øy for sjøfugl og en oppgradering av den eksisterende moloen vil koste fra minimum 16,5 millioner kroner til maksimum 35 millioner kroner.

Men i formannsskapet var politikerne ikke interessert i å bruke så mye penger på å bygge opp en fuglelagune.

– Det er veldig interessante planer. Men Arbeiderpartiet kan ikke gå med på at kommunen bruker penger på dette, sier gruppeleder Geir Waage i Ap.

Spa for fugler

– Hvor skal pengene komme fra da?

– Det får saksbehandlerne ta noen runder på om det er staten eller fond som kan bidra. Det er viktig å ta vare på fuglelivet i Trondheimsfjorden. Men en hjerteforma lagune, som litt humoristisk sett ser ut som et spa for fugler, er ikke blant primæroppgavene til kommunen, sier Waage.

– Vi har aldri tenkt at kommunen skal ut med 30 millioner, sier ornitolog Georg Bangjord.

Statens vegvesen har signalisert at de kan levere gratis stein fra tunnelbygging av E6 tidligst i 2018.

– Får vi steinen gratis blir dette mye billigere, sier Bangjord.

Sjøfugl trua

I rapporten «Munkholmen fuglelagune» vises det til at dagens hekkearealer for sjøfugl på nordspissen av moloen er trua av høy flo og forstyrrelser fra folk.

– Trenger fugler tilrettelegginger som dette?

– Vi mennesker tar en større del av naturen dag for dag, mens andre arter blir fortrengt. Vi håper det blir noe av, sier ornitolog Georg Bangjord.

Tjeldunge på Munkholmen

Tjeldunge på Munkholmen i Trondheim. En ny kunstig lagune kan styrke sjøfuglene i Trondheimsfjorden, mener ei arbeidsgruppe.

Foto: Hans H. Bjørstad

Siste fra Trøndelag