NRK Meny
Normal

– Vil beholde LO-leder i Trondheim

– Vi kan ikke forstå at LOs leder Gerd Kristiansen ikke lenger har tillit til LO-lederen i Trondheim.

Arne Byrkjeflot og tidligere LO-leder Roar Flåthen.

God stemning i LO på tariffkonferansen i Trondheim i 2008. Leder i LO i Trondheim Arne Byrkjeflot fra venstre, sammen med LOs tidligere leder, Roar Flåthen.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det sier styremedlem i LO i Trondheim, Ingjald Gaare. Han og resten av styret vil beholde sin profilerte LO-leder.

Gaare er sterkt uenig i den e-posten som er sendt ut fra LO-ledelsen sentralt, der det står at Byrkjeflot har vist grovt sviktende dømmekraft, og en opptreden som ikke er forenelig med å være ledende tillitsvalgt i LO.

Årsaken til at det stormer rundt LO-lederen i Trondheim er at han hadde et forhold til en ung kvinnelig tillitsvalgt.

Uenig med LO sentralt

– Arne Byrkjeflot har ikke gjort noe som tilsier at han må gå av. Jeg kan ikke forstå at LO-leder Gerd Kristiansen har satt seg godt nok inn i saken, sier styremedlem Ingjald Gaare i LO i Trondheim.

 Ingjald Gaare, styremedlem i LO i Trondheim

Styremedlem Ingjald Gaare i LO i Trondheim sier de vil beholde Arne Byrkjeflot som leder i LO i Trondheim.

Foto: Morten Andersen/NRK

– Han har hatt et forhold til ei ung tillitsvalgt?

– Noen trekker paralleller til overgrepssaker og alarmklokkene ringer til enkelte når det er snakk om et forhold der aldersforskjellen er stor. Jeg mener at det er for enkelt å trekke en grense her. Ikke alle forhold trenger å være av en slik karakter som enkelte har hevdet, sier Gaare.

LO-leder Gerd Kristiansen fikk mandag fullmakt fra LOs øverste organ, sekretariatet, til å håndtere saken videre. Kristiansen ønsker ikke å kommentere saken tirsdag.

Ekstraordinært møte

På et ekstraordinært møte 10. desember blir det opp til medlemmene i LO i Trondheim å ta stilling til om de fortsatt har tillit til sin egen leder, Arne Byrkjeflot.

– Vil Byrkjeflot få tillit?

LO-leder Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen har fått fullmakt fra LOs sekretariat til å håndtere saken mot LOs leder i Trondheim, Arne Byrkjeflot.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg tror det er vanskelig for mange medlemmer. De kan ikke sette seg inn i alle detaljer i saken. Arne Byrkjeflot har blitt veldig svekket i denne prosessen. Noen vil synes det kan være vanskelig å beholde en LO-leder som har fått et slikt stempel på seg, sier styremedlem i LO i Trondheim, Ingjald Gaare.

Ros til partiet Rødt

Byrkjeflot er både leder i LO i Trondheim, og han har vært en markant politiker i Trondheim i mange år.

Gaare mener LOs ledelse sentralt burde håndtert denne saken som partiet Rødt.

– Rødt sentralt kom etter ei grundig vurdering til at det ikke er noen grunn til å foreta organisasjonsmessige tiltak, og mener at det ikke har vært brudd på vedtekter, sier Gaare.

10. desember blir det klart om medlemmene i LO i Trondheim støtter sin egen leder, Arne Byrkjeflot.