NRK Meny
Normal

– Vi har bare laget en tablett

Den antatte hovedmannen bak det omfattende dopingnettverket i Trondheim, nekter for at han produserte dopingmidler. 39-åringen påstår at han bare omdannet og tilrettela stoff som allerede var ferdig.

Pillepresse i den stor dopingsaken

Dopingligaen blandet sammen virkestoff og bindemiddel før de trykket blandingen til dopingtabletter på ei pillepresse.

Foto: Politiet

39-åringen med kallenavnet «Sjef1» blir av påtalemyndigheten sett på som hjernen bak produksjon, oppbevaring og salg av enorme mengder muskeldop i Trondheim. Han er tiltalt for å ha fremstilt 3,3 millioner dopingtabletter fra 2003 til 2012

Da han i formiddag avsluttet sin lange forklaring for Sør-Trøndelag tingrett, gikk han til angrep på ordlyden i tiltalebeslutningen mot seg.

– Vi har ikke produsert virkestoffet. Vi har bare laget en tablett. Jeg er ikke enig i bruken av ordet «produksjon» om det vi har gjort, sa 39-åringen.

– Var klart for bruk

Dopingbeslag fra Operasjon Gilde
Foto: Politiet.

Virkestoffet, selve dopingmiddelet, ble kjøpt som høykonsentrert pulver fra leverandører som hadde smuglet det inn fra Kina. Selv blandet de sammen virkestoff og bindemiddel før de trykket blandingen til dopingtabletter på ei pillepresse.

Tingrettsdommer Rune Lium som leder utspørringen av de tiltalte, spurte om ikke virkestoffet måtte bearbeides før salg.

– Nei, det måtte bare uttynnes. Det var klart for bruk. Vi tilførte ingen andre ulovlige stoffer i den prosessen, sa mannen.

LES: Her lagde dopingligaen tablettene

– Kan ikke straffes for det

Mannens forsvarer, advokat Arve Opdahl, mener den påståtte produksjonen ikke var straffbar.

– Vanligvis forbinder man «produksjon» med at man setter sammen forskjellige komponenter og får et produkt. I dette tilfellet har det rett og slett vært en omdanning av stoff i pulverform til tablettform. I denne prosessen har man tilsatt stoffer for å blande ut, altså gjøre stoffet svakere slik at det var mer anvendelig, og et bindemiddel for å kunne holde det i tabletts form, sier Opdahl til NRK.

– Det mener vi ikke var en produksjon. Det var rett og slett en omdanning som etter vårt skjønn ikke er straffbart.

– Han fremstilte et sluttprodukt som inneholdt doping og som skulle brukes av enkeltpersoner. Var ikke det produksjon av et sluttprodukt?

Advokat Arve Opdahl

Advokat Arve Opdahl forsvarer 39-åringen som er utpekt som hjernen bak det antatte dopingnettverket i Trondheim.

Foto: Joar Elgåen / NRK

Statsadvokat Unnis Sandøy

Statsadvokat Unni Sandøy.

Foto: Joar Elgåen.

– Nei, hvis man har en pose med ett eller annet og man drøyer det ut med et bindemiddel eller annet og deler det opp i flere små poser, så har man ikke produsert stoffet. Det er produsert fra før av, sier forsvareren.

– Men han brukte sin kunnskap til å preparere et sluttprodukt slik at det skulle bli optimalt for sluttbrukeren. Det er da produksjon?

– Det er en omdanning av allerede innførte og tilgjengelige stoffer til det som er mer egnet for den enkeltes bruk, fastholder Opdahl.

LES: Svært tidkrevende å lage dopingen

– «Produksjon» ifølge loven

Aktor i saken, statsadvokat Unni Sandøy, er helt uenig med forsvareren.

– Produksjonen i denne saken har vært prosessen som skjer fra man har et virkestoff og til man har en tablett som faktisk kan brukes. Omdanningsprosessen fra det ubrukelige til det brukelige er produksjon etter lovens begrep, slik vi forstår det, sier Sandøy.

– De tiltalte har ikke drevet med noe kjemisk, men har tilrettelagt dopingen bedre for sluttbrukeren. Er det ikke da et poeng at de teknisk sett ikke har produsert dopingmiddelet?

– Det er et definisjonsspørsmål. Vi mener at man er innenfor lovens begrep, mens forsvareren tydeligvis mener at man er utenfor, sier aktor.

– Hvordan oppfatter du 39-åringens forsøk på å komme seg unna produksjon på denne måten?

– Nei, det ønsker jeg ikke å kommentere. Det vil jeg vente med til prosedyren min.

Ifølge tiltalen skal seks av de sju tiltalte i dopingsaken ha samarbeidet som en organisert kriminell gruppe. De risikerer inntil 11 års fengsel hvis de blir kjent skyldige av tingretten.