Hopp til innhold

– Vi må lære av denne hendelsen

Ringves forebyggende arbeid mot brann inne i museet reddet trolig hovedbygningen fra å bli overtent under brannen. Nå må de fokusere på fremtidig sikring av bygningen.

Skader på vegg

Bygningen som brant på Ringve kan restaureres, men det blir et omfattende arbeid.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

I 2009 installerte Ringve et vanntåkeanlegg. Dette var trolig grunnen til at hovedbygningen på museet klarte seg såpass bra under mandagens brann.

Direktør Ivar Roger Hansen

Ivar Roger Hansen forteller at det var avgjørende med vanntåkeanlegget for bygningen som brant.

Foto: Petter Moen Nilsen / NRK

– Vanntåkeanlegget vårt fungerte akkurat som det skulle, og var avgjørende for at brannen ikke spredde seg, forteller direktør Ivar Roger Hansen ved Ringve Museum til NRK.

Politiet konkluderte onsdag med at bruk av en propanbrenner til avsviing av ugress førte til at bygningen ble antent.

Lettelse

Suzette Paasche, administrerende direktør i Museene i Sør-Trøndelag, er lettet over at delene som brant i hovedbygningen kan reddes.

– Den enorme innsatsen fra brann – og redningsvesen, sammen med vanntåkeanlegget har ført til at skadene faktisk er av et omfang som vi ser kan restaureres, sier hun.

Restaureringen blir et omfattende arbeid.

– Det vi gjør nå er å være i tett dialog med brann- og redningstjenesten og få samråd med dem rundt hva vi kan forebygge for å kunne hindre skader i fremtiden. Evalueringen må vi jo gjøre fortløpende fremover nå, forklarer Paasche.

Suzette Paasche

Suzette Paasche sier museet har stort fokus på sikring fremover.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Har dokumentasjon

– Museet har veldig stort fokus på dette med sikring. Vi har mange bygninger og må ta til oss hva vi har lært av denne hendelsen, forteller Paasche.

Hansen ser positivt på oppbygningen av museet.

– Arbeidet må foregå etter antikvariske prinsipper og med god hjelp fra profesjonelle bygningsrestauratører. Heldigvis har vi en god dokumentasjon av delene som brant, både interiørmessig og på andre måter, som gjør at vi kan bygge det opp slik det var.

(Saken fortsetter under filmen)

Direktøren viser skadene inne på Ringve museum etter brannen

Tett opplegg

I ukene fremover har ansatte ved Ringe museum mye å gjøre. Torsdag foregikk siste del arbeidet med å hente ut gjenstander fra bygningen.

Alt av gjenstander, uansett skadeomfang, skal flyttes til museets lager på Dora i Trondheim. Der kommer arbeidet med å registrere og vurdere tilstanden på gjenstandene til å foregå i dagene fremover.

– Vi har mye vi må få ordnet her på Ringve. Vi skal sikre bygningene utvendig og innvendig. Arbeidet med å reparere det som er mest ødelagt er allerede i gang. Vi må også ta vare på personalet vårt, forteller Hansen.

Allerede på søndag er det klart for konsert i Ringves konsertsal. Museet skal drives videre, fastslår Hansen.

– Vi arbeider med alternative omvisningsopplegg, vi har låven og nybygget vårt med utstillinger, konsertsalen er også i bruk. Vi må rette blikket fremover og sette i gang prosessene i tur og orden.

Ringves lager i Dora

Her, på Dora, lagres alle gjenstandene mens de registreres og tilstandsvurderes.

Foto: Anne-Lise Aakervik