Hopp til innhold

– Vi må få opp øynene for hva som foregår

Skildringene av hvordan Rohingya-folket behandles på flukt i Asia er dramatiske, og nå skal Norge gi 10 millioner kroner til lokale tiltak. To menn fra Frosta har vært der og opplevd det på nært hold.

Øyvind Løvrød og Steve Gumaer

Øyvind Løvrød og Steve Gumaer fra Partner Norge lette etter rohingya-flyktningene i ti dager.

Foto: Partners Norge

– Krisen er så stor, og gjennom media nå får vi et bilde av hva som skjer der nede. Da ble det veldig viktig for oss å reise dit for å hjelpe til, sier Steven Gumaer fra hjelporganisasjonen Partners Norge, til NRK.

Han har den siste tiden reist fra Trøndelag ned til kysten av Malaysia, Thailand og Myanmar sammen med Øyvind Løvrød, i et forsøk på å finne rohingya-flyktningene.

Tirsdag ble det klart at Norge gir 10 millioner kroner til lokale tiltak for å hjelpe rohingyaene i Myanmar.

– Det er behov for å gjøre noe så de ikke begir seg ut på disse farefulle ferdene over havet, sier statssekretær Morten Høglund i Utenriksdepartementet til NTB.

Ville finne båter i drift

Båt lastet med mat og medisiner

Lastet med medisiner: I båt fullastet med mat og annet utstyr lette de flere dager etter båter i drift.

Foto: Partners Norge

Partners Norge er en hjelpeorganisasjon som ble startet opp i 1994 og som jobber spesifikt mot Burma. Nå jobber de særlig for å hjelpe Rohingya-folket.

Derfor var Steven Gumaer og Øyvind Løvrød ti dager i området.

– Det er viktig å dokumentere situasjonen som utspiller seg der nede, for på den måten å legge press på de lokale myndighetene. Vi ønsket opprinnelig å finne båter med flyktninger i drift, men fordi vi ble motarbeidet av myndighetene ble det vanskelig, forklarer Løvrød.

Rohingya-folket er statsløse, fordrevet og hatet. Mandag kom nyheten om at til sammen 139 graver og 28 leirer for menneskesmugling var avdekket nord i Malaysia.

– Et folkemord!

Situasjonen er fortvilt, og ikke siden Vientamkrigen har så mange flykta båtvegen fra Sørøst-Asia. Skal det bli noen bedring må Rohingya-folket få statsborgerskap og rettigheter på lik linje med andre folkegrupper, mener Løvrød.

– Hele regionen er involvert i menneskehandelen på Rohingya-folket. Dette er et folkemord på denne gruppen, som har forvandlet dem til en vare hvor alt handler om økonomi, understreker Løvrød.

Vi som verdenssamfunn er nødt til å gjøre mer, mener begge de to.

– Vi må få øynene opp for hva som foregår. Politisjefen i Myanmar utelukket jo ikke at tjenestemenn er involvert. Vi må legge press på Burma sånn at de slutter å forfølge minoritetsgrupper, sier Gumaer.

Situasjonen i Burma

– Situasjonen for Rohingya-folket er grusom, sier de to som har vært der.

Foto: Partners Norge