Hopp til innhold

– Vi kan ikke lenger si at en landsdel er mer utsatt enn en annen

Det mener tidligere generalløytnant og sjef for den norske militærmisjonen i Brussel, Robert Mood.

Rober Mood i Falstadskogen

Robert Mood ved Falstadskogen, der det var minnemarkering i dag på frigjøringsdagen.

Foto: Bjørn Solli / NRK

Robert Mood har vært generalinspektør for Hæren. I 2012 ble han sjef for FNs observatørstyrke i Syria, etter tidligere å ha vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten. I dag, på den 8. mai, holdt han foredrag på Falstadsenteret i Levanger om Midt-Norge i et sikkerhetspolitisk perspektiv.

– Det er en viss risiko for oss alle sammen, og Midt-Norge er akkurat like viktig som resten av Norge i dagens situasjon, sier Mood til NRK.

– Det er ikke lenger slik at man kan si at Finnmark er sikkerhetspolitisk viktig og resten av Norge mindre viktig. Eller at Oslo er viktigere enn resten av landet. Med situasjonen vi ser rundt oss i dag, er vi alle i samme båt, sier Mood, som vant Fritt Ord-prisen i 2016.

Hovedflybase på Ørlandet

Han mener at opprustningen av flybasen på Ørlandet ikke nødvendigvis gjør det til et mer sannsynlig mål.

– Det er klart at den nye basen på Ørlandet gjør jo at det er et militært tyngdepunkt som er mye viktigere enn før, det er det ikke noe tvil om.

– Det blir jo et mer attraktivt mål, blir det ikke det?

– Jo, men den andre måten å se det på er jo at når du har trygghet med tilstedeværelse, er det mindre sjanse for at du blir utfordra. Men du skal jo ikke være noen stor strateg for å se at i et klassisk scenario – som er det minst sannsynlige – så vil en sånn flystasjon og de flya være et mål. Da vil man jo forsøke å hindre at de kommer seg på vingene før noe skjer, det er jo helt åpenbar.

Amerikanske soldater på Værnes

Mood mener at de nylig stasjonerte amerikanske soldatene på Værnes ikke endrer noe særlig på det sikkerhetspolitiske bildet.

– Så vidt jeg er kjent med, så var den aktiviteten planlagt før det ble et godt propaganda-poeng. Det er jo ikke en stor alliert eller amerikansk base vi snakker om. Men som propagandapoeng blir det brukt, og det endrer jo litt på situasjonen. Det skaper jo selvfølgelig en dynamikk; det skaper spekulasjoner om hvor avhengig vi er av USA og hva som skjer neste gang og den type problemstillinger, sier Robert Mood.

– Men det underliggende og alvorlige poenget her er at Norge er helt avhengig av USA og Nato i en situasjon fra første dag i krise – og det er egentlig vår debatt, helt uavhengig av hvem som er på besøk og trener hos oss, avslutter Robert Mood.