Hopp til innhold

– Vi er opprørt og skuffet

Støttegruppa til de utviste sju søstrene som har bodd i Namsos, fortviler over dommen fra Oslo tingrett.

Kjersti Tommelstad og Jørgen Hoffmann i støttegruppa for de sju søstre fra Jordan

STØTTEGRUPPE: Kjersti Tommelstad og Jørgen Hoffmann er med i støttegruppa som har jobbet for å få omgjort utvisningsvedtaket for de sju søstrene fra Jordan. De er fredag skuffet over avgjørelsen i Oslo tingrett.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Søstrene i familien Al Zanghari får ikke omgjort utvisningsvedtaket sitt, fremkommer det av dommen fra Oslo tingrett i dag.

Jørgen Hoffmann sier det er vanskelig å akseptere dommen og vanskelig å sette ord på hva de føler:

– Vi er opprørt og skuffet, sier Jørgen Hoffmann i støttegruppa til NRK.

– Det er for så vidt ikke helt uventet, men vi synes det er utrolig trist. Nå har vi akkurat snakket med familien, og de tar det tungt. De hadde et lite håp, selv om det kanskje ikke var så stort, forteller han.

– Håpet brast

Søstrene ble tvangsutsendt i juli i fjor etter å ha bodd ni år i Norge, etter å ha fått endelig avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

De har de fått høre hvordan det gikk i Neda-saken, ifølge Hoffmann, som ser en del paralleller til søstrenes sak.

– Samtidig synes vi denne saken står på egne bein, og har en del andre momenter. Vi hadde et håp, men det brast, konstaterer han.

Støttegruppen mener advokat Arild Humlen, som representerte søstrene i saken i Oslo tingrett, hadde svært sterke argumenter for at i alle fall de fem yngste jentene burde få lov anledning til å komme tilbake.

– Ett av hovedmomentene her, er at de fem yngste av søstrene har vært i Norge og blitt norske, med norsk kultur og språk, påpeker Hoffmann.

– FNs barnekonvensjon er tindrende klar på at da skal barnas beste tillegges grunnleggende vekt. Det kan ikke være gjort i denne saken, når jenter som har vært så lenge i Norge, og vokst opp her, blir sendt tilbake på den måten og ikke når frem. Da ser man bort fra «barns beste», legger han til.

Skal drøfte anke

Han minner om at FNs barnekonvensjon er integrert i norsk lov.

Nå må det bli opp til familien å ta stilling til hva som skal skje videre, mener Hoffmann.

– Jeg tror de trenger litt tid. De er sjokkerte, lei seg og de vil på ett eller annet tidspunkt ta kontakt med Humlen og drøfte muligheten for anke, forklarer han.

Han minner om at det å gå på en ankesak er en stor belastning.

– TIl disposisjon for dem

Støttegruppa har vært med på å finansiere rettssaken for søstrene.

– Vi vil være til disposisjon for dem, snakke med dem, og vurdere om vi eventuelt kan bidra i en ny runde i retten. Men det tar vi ikke stilling til i dag, fastslår Hoffmann.

– Hvordan vil dere følge opp jentene i ettertid?

– Noen av de andre i gruppa har løpende kontakt med dem, snakker med dem og prøver å støtte dem på alle måtene vi kan. Så får vi se. Det kan være mange alternativer for hvordan vi kan bidra inn til familien, men det tar vi etter hvert, avslutter han.