– Veteranene er ikke drapsmenn

– De synspunktene NKP gir uttrykk for er heldigvis ikke representative for hva det store flertall norske menn og kvinner mener.

Norske soldater i Meymaneh, Nord-Afghanistan

NKP mener norske soldater i utenlandsoppdrag er drapsmenn, eller har medvirker til drap. Det tilbakeviser veteranenes forening NVIO.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Onsdagens leserbrev i Adresseavisen fra Stig Ødegaard i Norges Kommunistiske parti (NKP) har vakt oppsikt i veterankretser.

NKPs leder i Midt-Norge Harald Reppesgaard bekreftet overfor NRK at NKP mener norske soldater som deltar i norske utenlandsoperasjonen er drapsmenn, eller har medvirket til drap.

Les også: Soldater demonstrerer for bedre rettigheter

– Urimelig påstand

– Jeg tror de fleste med politisk gangsyn vil mene at påstandene faller på sin egen urimelighet, sier generalsekretær Vidar Falck i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO) til NRK.

– Å begå drap er en meget alvorlig forbrytelse som skal straffes strengt. Å ta liv under løsning av et militært oppdrag er ikke noe som noen trakter etter, men det er ingen forbrytelse, snarere tvert i mot.

Falck legger mindre vekt på å skille FN-veteraner fra de soldatene som har deltatt i
NATO-operasjoner med FN-mandat (som for eksempel Afghanistan).

– At de fleste som har tjenestegjort i Afghanistan ikke regner seg som FN-veteraner, til tross for at oppdraget er gitt av FN, er i denne sammenheng av liten interesse.

– FN står bak

Vidar Falck viser til at vi alle, gjennom våre valgte ledere i Regjeringen og på Stortinget, har bestemt at vi skal sende militære styrker til Afghanistan som en del av en internasjonal styrke som skal bidra til å bedre sikkerhetssituasjonen i landet.

– At FN har overlatt til NATO å lede operasjonene i Afghanistan er en erkjennelse av at det å lede slike operasjoner krever kapasiteter og kompetanse som FN ikke har.

Han mener NATO på sin side har utviklet en enestående evne til å lede kompliserte operasjoner med multinasjonale styrker, som medlemslandene, inkludert Norge, stiller til disposisjon for FN.

– Må ta liv

Generalsekretæren i veteranforeningen for soldater som har deltatt i utenlandsoppdrag understreker alvor det er ved å sette inn militære styrker i en konflikt.

– Militære styrker er statens ytterste maktmiddel, noe som innebærer at de om nødvendig må ta liv og også risikere sitt eget liv for å løse sine oppdrag, sier Vidar Falck.

Han mener vi bør være takknemlige for at vi har unge menn og kvinner som er villige til å ta på seg den belastningen det er å reise til et land langt hjemmefra.

– De bidrar til å legge grunnlaget for at landet skal bli et sikrere og bedre land å bo i for de som bor der.

– Gi veteranene honnør

Nå ber generalsekretær Vidar Falck om at våre utenlandssoldater fortjener får den respekt og anerkjennelse de fortjener for den innsatsen de gjør.

– Veteranene fra denne tjenesten fortjener anerkjennelse fra samfunnet de er en del av, for det de har vært med på.

Han er skuffet over at rådmannen i Trondheim ikke vil at Trondheim kommune skal hedre veteranene. Jeg stoler på at de folkevalgte kommer til en annen konklusjon.

Ønsker NKP velkommen i debatten

Falck sier han er glad for at NKP går ut offentlig med sine synspunkter, selv om han på langt nær er enig i dem.

– Det er helt legitimt for NKP å være uenig i de politiske valg flertallet på Stortinget tar, men å hevde at alle som har deltatt som soldater i Afghanistan er skyldige eller medskyldige i drap, er både galt, urettferdig og uakseptabelt.