– Bjugningene vet ikke sitt eget beste

Carl Ivar von Køppen som var ordfører i Mosvik da kommunen ble ett med Inderøy, mener bjugningene gjorde en tabbe da de i går sa nei til sammenslåing med Ørland.

Kart Bjugn

– Jeg tror sammenslåing av Ørland og Bjugn ville blitt suksess, sier tidligere ordfører i Mosvik, Carl Ivar von Køppen.

Von Køppen mener kommunesammenslåing vil tvinge seg fram i åra som kommer og er redd motstanden som nå har kommet tydelig fram vil gjøre den prosessen vanskelig.

– Resultatet overrasket meg ikke, men jeg tror ikke bjugningene vet sitt eget beste, sier han til NRK.

Sanner i Politisk kvarter

64,2 prosent sa nei i Bjugn

Mandag ble det gjennomført en rådgivende folkeavstemning om kommunesammenslåing av de to kommunene Ørland og Bjugn. 64,2 prosent sa nei i Bjugn, i Ørland var det motsatt, der sa 63 prosent ja.

Nå er det opp til politikerne å ta den endelige beslutningen.

– Vi har jo sagt at vi skal lytte til folket i begge kommunene, så det blir veldig vanskelig å gå videre med dette nå, sier ordfører i Ørland, Hallgeir Grøntvedt (Sp).

 • Ørland gir opp «frieriet» til Bjugn
  Carl Ivar von Køppen

  Carl Ivar von Køppen (Sp) var ordfører i Mosvik da kommunen ble ett med Inderøy.

  Foto: Eivind Aabakken / NRK
  Trine Berg Fines (H)

  Trine Berg Fines (H) er fungerende ordfører i Inderøy.

  Foto: Eivind Aabakken / NRK

– Jeg tror sammenslåing ville blitt suksess

Tidligere ordfører i Mosvik, Carl Ivar von Køppen (Sp), tror det uansett vil bli kommunesammenslåing på sikt og mener en sammenslåingsprosess nå ville vært enkel dersom innbyggerne i Bjugn hadde sagt ja.

– Geografisk ligger det veldig godt til rette med korte avstander mellom kommunene og jeg tror ei sammenslåing ville blitt en suksess, sier han.

1. januar 2012 ble Mosvik en del av Inderøy kommune. Von Køppen er svært godt fornøyd med de to åra som har gått etter sammenslåinga. Han husker godt bekymringene de hadde i Mosvik kommunestyre under arbeidet med langtidsbudsjettene i 2009 og 2010. Mosvik hadde da 820 innbyggere.

– Skulle vi fortsatt for oss sjøl ville det blitt så godt som umulig å opprettholde tjenestetilbudet til innbyggerne, sier han.

Den tidligere Mosvik-ordføreren tror debatten om kommunesammenslåing Ørland–Bjugn vil komme opp igjen.


– Jeg tror også en slik prosess vil komme til å inkludere flere Fosen-kommuner, sier han.

Flertallet av innbyggerne i Bjugn stoppet i går planene om en sammenslåing med nabokommunen Ørland.

– Vi slapp sterk motstand

Trine Berg Fines (H) er fungerende ordfører i Inderøy. Hun er fra Mosvik og ser ikke noe negativt for Mosvik etter at de ble Inderøy.

Prosessen som ledet fram til sammenslåing var god og konstruktiv. Vi slapp sterk motstand både blant politikere og folk flest, og tida etterpå har også den gode og rause stemninga fortsatt, sier hun.

Berg Fines tror at også de som var negative til sammenslåing mellom Mosvik og Inderøy ser det positive i at de har klart å opprettholde de viktigste tjenestetilbudene i lokalsamfunnet.

– Vi har fortsatt sykehjem, hjemmesykepleie, skole og barnehage i Mosvik, og det at kommunehuset nå ligger i Inderøy har jeg ikke fått neon kritiske bemerkninger om, sier hun.

Mistet fastlegetilbudet

Det eneste negative de to mosbyggene kommer på er at Inderøy kommune ikke har klart å opprettholde bemanning av legekontoret i Mosvik to ganger ukentlig slik planen var.

Dette skyldes at kommunen ikke har fått besatt alle legestillingene. Dermed må mosbyggen dra til lege i Inderøy for å utnytte legenes tid best mulig.

 • Video: Resultatet av folkeavstemninga er nok et eksempel på at frivillig kommunesammenslåing ikke alltid er løsninga, slik Regjeringa ønsker. Det mener NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand.
Resultatet av folkeavstemninga er nok et eksempel på at frivillig kommunesammenslåing ikke alltid er løsninga, slik Regjeringa ønsker. Det mener NRKs politiske kommentator Lars Nehru Sand