Tiltalte erkjente delvis straffskyld

En 25-åring, som er tiltalt for å ha drept en 29 år gammel kvinne, erkjente delvis straffskyld da rettssaken mot han startet i Sør-Trøndelag tingrett.

Forsvarer Christian Wiig, og rettpsykiatrisk sakkyndig Michael Setsaas.
Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Jeg har slått henne, men jeg drepte henne ikke, sa den 24 år gamle tiltalte mannen da rettssaken startet mandag.

Tiltalte erklærte seg heller ikke skyldig i likskjending. Den 29 år gamle kvinnen ble knivdrept i leiligheten sin i januar i år.

Skulle fullføre masterstudiet i musikk

Drapsofferet kom til Trondheim tirsdag 5. januar med tog fra Oslo, hvor hun hadde vært i julen hos sine foreldre. Hun skulle fullføre masterstudiet i musikk ved NTNU.

Tiltalte studerte sosiologi ved NTNU.

Avdøde ble hentet på Trondheim Sentralstasjon tirsdag 5. januar rundt klokka 15.00 av en venninne som var eller hadde vært hennes kjæreste.

Kjente hverandre ikke fra før

I løpet av kvelden blir tiltalte invitert opp til offerets hybel. Det er lite som tyder på at de to hadde kjent hverandre før denne kvelden.

Analyse av tiltaltes PC viser at denne var i bruk fram til klokka 17.42 denne ettermiddagen.

Den dreptes venninne forlater hybelleiligheten ved 21-tida. Statsadvokat Per Morten Schjetne mener ingen andre enn tiltalte har sett den drepte i livet etter dette.

De to så den svenske filmen «Så som i himmelen» sammen. Filmen varer i to timer og tolv minutter.

Begge drakk tett

Aktor sa i sin innledning at det ble drukket alkohol, til dels betydelige mengder.

Begge to inntar dessuten metamfetamin senere på kvelden eller ut på natta.

Politiet har analysert mobiltelefonene til både tiltalte og den drepte. Begge telefonene har vært koblet til Kalvskinnet basestasjon, rett i nærheten av leiligheten der drapet har skjedd.

Klokka 20.54 sender tiltalte en sms til en venn med teksten «Holy shit – skal si denne dagen her tok en wrong turn et sted.»

Det er registrert tre utgående, ikke besvarte anrop fra tiltaltes telefon. De to sistnevnte anropene går til den drepte 29-åringens telefon, hhv. klokka 21.21 og klokka 22.59.

Offerets telefon viser at hun mottar en sms fra sin mor klokka 21.14. «Er alt ok? Fikk ikke svar da jeg ringte. Klem.»

Avdøde svarer klokka 21.23. «Alt er ok. Sitter m naboen. Klem.»

Melding til venninne: «Ja. Er du hjemme? Glad i deg» Etter klokka 23.02 er det ikke registrert aktivitet på noen av telefonene.

Slettet Facebook-profil

Senere samme natt, onsdag 6. januar klokka 02.24 blir tiltaltes Facebook-profil slettet.

Klokka 02.53 har politiet funnet den siste registrerte aktiviteten på harddisken til tiltalte. Han har etter dette tatt harddisken ut av pcen og tatt den med seg i en ryggsekk.

Aktoratet har grunn til å tro at det har oppstått uoverenstemmelser mellom tiltalte og avdøde.

Påtalemyndigheten mener tiltalte mellom klokka 23.00 og klokka 02.00 har tatt livet av den drepte, ved å slå henne i hodet med en flaske, ta kvelertak på henne, og skjære over halsen hennes med en kniv.

Hele tiden mens aktor snakker sitter tiltalte med hodet hvilende i hendene mens han ser ned i bordet.

Kjøpte røyk

Klokka 03.42 blir det registrert at en pakke Lucky Strike sigaretter blir betalt med en tohundrelapp på 7 Eleven-butikken i Dronningens gate ved Munkegata. Ut fra tiltaltes forklaring mener aktor det var tiltalte som kjøpte disse sigarettene.

Tiltalte ble funnet under en presenning i en båt i Kanalen 36 timer senere. Politiet har ikke kartlagt hans bevegelser i disse 36 timene.

Begynte som en forsvinningssak

Onsdag 6. januar klokka 17.47 ringte tiltaltes far til politiet. Faren fylte 60 år denne dagen, og var bekymret for at han ikke hadde fått kontakt med sønnen.

Dette førte til at politiet like etter kjørte til Sverresgate 8b for å se om tiltalte var hjemme og hadde det bra. I tiltaltes leilighet møtte politiet en kamerat av 25-åringen, som ikke visste hvor han var.

Rundt klokka 22.30 ble tiltaltes mobil levert inn til politiet. Den var blitt funnet inne i en bil som sto parkert i Sandgata parkeringshus. Han som disponerte bilen fant telefonen, som bar preg av å være utsatt for et innbrudd.

Mobilen ledet politiet til avdøde

På dette tidspunktet har ikke politiet noen indikasjon på at det forelå et drap. På den innleverte (tiltaltes) telefonen framgikk det at denne mobilen var brukt til å ringe opp avdøde. Politiet ringte henne, uten å få svar. Hun var da allerede død.

Torsdag 7. januar rundt klokka 12.50 tok politiet og vaktmesteren i Sverres gate 8 seg derfor inn i avdødes leilighet for å se om den etterlyste, tiltalte, kunne være der.

De fant i stedet avdøde i stua, under en dyne og en genser som var lagt over henne.

Ved 1330-tiden ringte tiltaltes bror en savnetmelding til politiet. Sammen med tiltaltes fadder lette de etter tiltalte på forskjellige steder i Trondheim. De dro til parkeringshuset i Sandgata der tiltaltes telefon var blitt funnet i en bil.

Omtrent samtidig blir tiltalte funnet i en båt like ved parkeringshuset. Han blir funnet av båtens eier. Der treffer han, ved en tilfeldighet, sin fadder og bror. Da er klokka ca. 16.15.

Fadderen til tiltalte får høre den første versjonen av hva som har skjedd.

Fire timer etter av avdøde blir funnet, blir tiltalte pågrepet. Han blir ført til sykehus på grunn av nedkjøling. Det var kaldt i Trondheim denne perioden, med temperaturer ned mot 20 minusgrader.

Tekniske funn

I sofaen ved siden av avdøde fant politiet deler av en flaske; en flaskehals og flere glassbråt. Flaskehalsen er analysert av Kripos, som fant fingeravtrykk fra tiltalte.

Hos tiltalte fant politiet en skittentøyskurv med et par strømper. På strømpene var det et avtrykk av blod, som stammet fra avdøde. På et annet strømpepar fant politiet blod som stammet fra begge.

I tillegg er det funnet to kniver i leiligheten. Den ene mener aktor at tiltalte brukte til å skjære over strupen på avdøde.

Alkohol og amfetamin

Toksikologiske prøver av avdøde viser at hun hadde en alkoholpromille på 2,2. I tillegg hadde hun inntatt metamfetamin.

Det ble tatt blodprøver av tiltalte da han ble pågrepet 7. januar klokka 20.20 om kvelden, altså 36 timer etter at han kjøpte røyk på 7-Eleven. Her ble det ikke funnet spor av alkohol.

Derimot ble det påvist spor av metamfetamin i urinprøven.

Det er også tatt hårprøver av tiltalte. I håret avsettes stoffer som finnes i kroppen fortløpende mens håret vokser, slk at man lese av en persons inntak av rusmidler i hele den perioden håret har grodd.

Analyser av hårprøvene viser at tiltalte hadde inntatt metamfetamin og kodein i ukene og månedene før drapet. Dette blir bekreftet av et toksikologisk analyseinstitutt i Paris.

Tiltalte hadde farget håret før drapskvelden. Men et sakkyndig vitne kommer til å si at farging av hår hos frisør kan ikke forklare forekomsten av rusmidler i hårcellene til tiltalte.