Hopp til innhold

– Verre enn hos rottene!

«General» Helge Wærøy raser mot ungdommene i TV-serien Norges Tøffeste på NRK. I kveld fjerner han maten til utøverne som straff for uhygeniske forhold.

Norges tøffeste

Helge Wærøy er ikke nådig med deltagerne i Norges tøffeste.

Helge Wærøy trener deltagerne i Norges tøffeste

DAGENS TRENINGSØKT: Helge Wærøy trener deltagerne i Norges tøffeste før hovedoppgaven.

Foto: NRK

– Dere lever i en svinesti, dere kan bli syke av dette. Til helvete, ordne opp!

Det var beskjeden Helge Wærøy (52) ga etter at han hadde sett hvordan ungdommene bodde. Han mente at det var så grisete i bunkeren at det kunne gå på helsa løs.

Da han vokste opp var både foreldrene og skolen meget strenge på dette med renhold og hygiene. Det samme opplevde han da han bodde på skoleinternat.

På den tiden var folk redde for at sykdommer som tuberkulose og hjernehinnebetennelse skulle dukke opp.

– Dette lærte vi før i tida. I dag har ikke ungdommen fått den samme oppdragelsen, så dette er foreldregenerasjonens feil, sier den frittalende boksetreneren.

Hele intervjuet med Helge Wærøy, coach i Norges tøffeste på NRK3.

Hør hele intervjuet med Helge Wærøy.

– Streng, sint og irriterende

Helge Wærøy trener deltagerne i Norges tøffeste

FÅR GJENNOMGÅ: Sunniva Hiis Bergh får gjennomgå av coach Helge Wærøy.

Foto: NRK

I realityserien Norges tøffeste på NRK3 er den kontroversielle boksetreneren Helge Wærøy «Generalen», en bad-ass som ikke legger noe i mellom i sin kritikk av utøverne.

  • SE TREDJE EPISODE HER:

I tredje episode får flere av deltagerne så øra flagrer av Wærøy.

– Helge var veldig streng, sint og irriterende. Det var umotiverende å bli coachet av en som aldri har trent i sitt liv. Jeg tok han med en klype salt, men når jeg var utmattet var det lett å ta til seg det han sa. Men jeg tåler såpass, sier 22 år gamle Lotte Anfinsen Haaland fra Haugesund.

– Lotte, du lå der i vannet og hylte som en selunge som hadde sprunget seg på kadaveret av bestemora si. Hva i all verden tenkte du på, når du bruker så mye energi på å ligge og brøle sånn? Kom deg på land og gjør jobben. Tenk på det. Det er du som har meldt deg på «Norges Tøffeste», ikke jeg.

Helge Wærøy

I forrige episode fikk hun panikk i det iskalde vannet i hinderløypa, men hos «Generalen» var det lite sympati å hente. Kritikken fra Helge Wærøy var tung å svelge etter det hun selv mener var en stor prestasjon.

– Etter vannløypa var jeg veldig glad for at jeg klarte å gjennomføre og hadde egentlig nok med det. Derfor var det litt tungt å bli snakket til på den måten, men jeg prøvde bare å le det bort. Han er alt i alt en respektert boksetrener, som har gjort en god jobb, men vi er ikke boksere, sier Anfinsen Haaland.

Til havs i uvær

Helge Wærøy

POPULÆR HOS DAMENE: Helge Wærøy ble kalt damemagneten i ungdommen.

Foto: Privat

Helge Wærøy vokste opp på den lille øya Sørburøy ytterst på Trøndelagskysten. Her lærte han seg det røffe språket blant fiskerne, hvor han måtte være med faren på havet når uværet sto på.

Båten skulle være klar til å trekke fisk når finværet kom, sa faren.

Helge Wærøy

KOBLER AV: Gitaren har vært en viktig del av livet til 52-åringen.

Foto: Ståle Tonning

14 år gammel ble han sendt til Frøya for å gå på nærmeste ungdomskole. Her bodde han på internat sammen med andre elever. Det ble to tøffe år som satte dype spor, for det var vanskelig å flytte hjemmefra så ung.

– Vi hadde ikke noe valg. Dette måtte alle fra vårt øysamfunn, og i dag er dette noe jeg aldri ville vært foruten. Dette har formet meg, sier Wærøy.

Facinert av kampsport

Broren til Helge Wærøy kom hjem med boksehansker da han bare var et par år gammel. Det skapte følelser i han. Som 7-åring ble han for alvor bitt av basillen.

På sin første bytur fikk han se ei bok om kampsport, og fikk maset til seg boka om judo og jiu jitsu.

Hjemme på Sørburøy lagde han seg høysekker som han kastet rundt. På videregående skole kom interessen for karate. Men i 1983 ble det slutt. Wærøy hadde skadet kneet.

– Ville sikkert fått grisejuling

Andreas Evensen (t.v.) sparrer mot sin trener Helge Wærøy på Apollo bokseklubb i Melhus.

APOLLO BOKSEKLUBB: Andreas Evensen (t.v) sparrer mot trener Hegle Wærøy.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Tilfeldighetene førte Wærøy sammen med den tidligere EM-mesteren i boksing, Svein Erik «Spiker`n» Paulsen tidlig på nittitallet. Spiker`n lærte Wærøy om boksing de neste to årene.

Men han konkurrerte aldri som aktiv i boksing. Han var for gammel da han startet og «falt» for aldersgrensen.

– Jeg ville sikkert også fått grisebank om jeg skulle gått i ringen med andre, ler han.

Bokserne Andreas Evensen, Ronny Tiller og trener Helge Wærøy på Melhus.

BOKSEMØTE: Andreas Evensen, Ronny Tiller og trener Helge Wærøy på Melhus

Foto: Team Stonehand / NRK

Da ble det til at han begynte å trene andre. Så langt har Wærøy trent blant andre Andreas Evensen som vant WBO interkontinental-tittelbelte i fjærvekt og Nikita Dubunin som gikk ut av proffboksingen ubeseiret da han la opp etter åtte kamper.

I tillegg har han trent Cecilia Brækhus en kort periode.

Konstant dårlig samvittighet

Hjemme på Kvål i Sør-Trøndelag bor Helge Wærøy sammen med kona Ella. Sammen har de døtrene Marita og Christina.

Boksinga har tatt så mye tid at han har hatt konstant dårlig samvittighet for barna sine, men de har lært sin far å kjenne.

– De er storfornøyd med den faren de har fått utdelt, sier de til pappa Helge.

Om kveldene da barna var små dro de alle sammen til bokselokalet på trening, og på kvelden så de TV sammen. Og fortsatt trener jentene i bokseklubben Apollo hvor Wærøy er den store sjefen.

– Det er mye brøling og kaos, neseblod og tøffe tak i min verden, sier boksetreneren, men jeg er fryktelig takknemlig over de to barna jeg har og sender tanker hver dag om at de må få holde seg friske.

Stikker hodet fram

Wærøy har aldri vært redd for å stikke hodet fram i saker han har tro på. Spesielt kampen om proffboksing har vært viktig.

– Noen ganger møter jeg meg selv i døra, men det må jeg tåle. Nå har den nye regjeringa varslet at de vil tillate proffboksing i Norge. Wærøy er avventende for å se hva det hele ender opp med.

Selv om det har vært mange reaksjoner på serien, opplever Wærøy kun positive tilbakemeldinger etter at serien Norges Tøffeste startet.

– Æ ælske å gå roint å brøl, sier Wærøy og ler. Han understreker imidlertid at han ikke har hatt noe å gjøre med med utvelgelsen av deltakerne. Og det er heller ikke han som har bestemt hvilke øvelser deltakerne skal igjennom.

For han er TV-serien en jobb, et rollespill.

Glad i deltagerne

Helge Wærøy er Facebook venn med alle deltagerne og har et fint forhold til dem.

– De er en fantastisk gjeng med ungdommer som jeg er stolt over at jeg kjenner, sier «Generalen». Ungdommene forstår spillet, de skjønner hvordan dette henger sammen. Men når du først melder deg på et program med tittelen Norges Tøffeste så må du være forberedt på at det kommer til å blåse rundt ørene dine, sier Helge Wærøy som selv har dilla på TV-serier som «Breaking Bad», «Sopranos» og «The Pacific».

Norges tøffeste

GOD STEMNING: Deltagerne holdt humøret oppe inne i bunkeren.

Foto: Kristin Agerlie