NRK Meny
Normal

– Verre enn folk forestiller seg

Stadig flere drar på ekstreme turer i fjell og mark, det bekymrer redningsselskapene.

Redningsøving, 330 Skvadron

330-skvadronen har høysesong i disse sommerdagene. Mye fordi folk undervurderer det norske fjellet.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

Ken Ronny Strøm, major i 330-skvadronen på Ørlandet i Sør-Trøndelag, merker at det er flere som tar på seg utfordringer de ikke takler, skriver Fosna-folket som først omtalte saken.

– Jeg synes tendensen de siste årene viser at flere og flere tar på seg litt for vanskelige turer. De synes det høres spennende ut, selv om de ikke er vant til å gå i fjellet og uten at de kan å bruke turutstyr, sier Strøm til NRK.

– Tenk over egne forutsetninger

Kent Ronny Strøm

Major Ken Ronny Strøm vil at folk skal planlegge ut fra egne erfaringer.

Foto: Privat

Turistsesong betyr flere folk i fjellet, det betyr også høysesong for 330-skvadronen. Strøm tror folk undervurderer det norske fjellet, noe som fort fører til konsekvenser.

– Det er verre forhold enn det folk klarer å forestille seg. Været snur også mye fortere i fjellet enn det folk er klar over, det er ingen som tror det før de har opplevd det selv, forklarer han.

Når man skal på tur er det viktig å tenke over hva man er i stand til å gjøre, og planlegge ut fra personlige erfaringer mener Strøm.

– Når man først er ute er det viktig å ha på seg eller med seg ting som er godt synlige i den norske naturen, noe med knallrøde og gule farger. Man burde ha med seg muligheter for å fyre opp uansett vær og vind, og bestandig ha med ekstra mat og klær, sier han.

Varierte redningsgrunner

Redningsmannskapet mener man ikke blir erfaren i fjellet, selv med nytt og moderne utstyr.

– Mange skader seg, noen går seg bort og andre får problemer fordi de ikke kan å bruke utstyret. Flere tenker heller ikke over at batteritiden kanskje varer bare i en dag eller to, forklarer han.

Derimot mener Strøm at folk flest er flinke i fjellet.

Mette Øinæs Habberstad

Mette Øinæs Habberstad fra Turistforeningen oppfordrer folk til å tenke seg om før man drar på tur.

Foto: Den Norske Turistforening

– Det er jo de som er uheldige eller uforsiktig som får oppmerksomhet, sier Strøm.

– Vær ærlig med deg selv

Turistforeningen oppfordrer folk å tenke seg om før de drar ut på tur, og at alle må huske at de har ansvar for egen sikkerhet.

– Før man bestemmer seg for å gå en tur må man være ærlig med seg selv og kjenne etter om man er i god form, har jeg erfaringen som skal til og har jeg det utstyret som skal til, sier Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i Norsk turistforening til NRK.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25