Ny gevinst holder liv i Lotto-myten

Lørdag ble en nordtrønder 3,6 lottomillioner rikere. Vinnerkupongen ble kjøpt i Verdal'n, selvfølgelig. Eller er det så selvfølgelig?

Lotto Verdal

Verdal ble kjent som Lotto-bygda etter reklamefilmen om bonden som ble millionær. Men selv om Verdal er uløselig knyttet til Lotto, er det ikke større sjanse for å vinne der enn andre steder.

Verdal er igjen på Lotto-kartet, etter at en pensjonist fra Levanger i helga vant 3.658.280 kroner. Kupongen leverte han inn på en kiosk i Verdal.

– Verdal er fremdeles Lotto-bygda. Andre steder som har opplevd en opphopning av store gevinster har forsøkt å bli det nye Verdal, men det er likevel trønderbyen som lever i folks bevissthet. Det tror jeg den komme til å gjøre lenge, sier pressekontakt i Norsk Tipping, Roar Jødahl.

Verdal topper ikke statistikken

Roar Jødahl

– De som har solgt vinnerkuponger opplever en oppsving når dette blir kjent, sier Roar Jødahl i Norsk Tipping.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Statistisk sett har imidlertid Verdal ikke flere Lottomillionærer enn andre steder.

– Desverre er sannheten så kjedelig at det er like stor sjanse uansett hvor du kjøper kupongen din, sier Jødahl.

Fra 1978 til nå har Norsk Tipping utbetalt 483 millioner Lottokroner og 86 millioner Vikinglottokroner i Nord-Trøndelag. Verdal ligger med sine 14 Lottomillionærer etter både Steinkjer og Stjørdal, men har flest Vikinglottomillionærer med 5.

Jødahl mener Verdals posisjon skyldes reklamefilmen med bonden fra Verdal som satt og så trekninga om og om igjen, samt en opphopning av store premier noen år senere.

– Dette ble lagt merke til på grunn av den allerede kjente reklamefilmen, og vi fikk store presseoppslag og mye oppmerksomhet.

LES: Statistikken innhenter Lotto-byen

– Myter er en del av moroa

Mange tror på lykkesteder, lykketall eller lykkekuponger de holder fast ved og har tro på vil slå til.

– Vi gjør det vi kan for ikke å bygge opp under slike myter. Vi er, og må være, fullstendig åpne på at ingenting av dette hjelper, sier Jødahl.

Han tror kanskje ikke folk virkelig tror at enkelte grep gir større sjanse for gevinst enn andre, men at det er en del av moroa og spenningen.

Jødahl tror ikke Verdal ligger spesielt høyt på statistikken over omsetning av tipping.

– Men da lottobygda var som mest omtalt på begynnelsen av 2000-tallet fikk vi historier om at turistbusser stoppet i Verdal for å levere kuponger, og kommisjonærer fikk penger og kuponger tilsendt i posten for at de skulle bli kjørt gjennom terminaler i Verdal.

– Nå er vi i steamen igjen

På Mix-kiosken Bobyn på Verdal har daglig leder Åge Gjermstad allerede satt ut plakater om at helgas millionkupong ble kjøpt hos dem.

– Det er artig at det begynner å røre på seg på Verdal igjen, etter en litt dårlig periode. Nå er vi i steamen igjen, sier han til NRK.no.

Gjermstad har opplevd tidligere at kunder har blitt millionærer, og forventer nå ekstra pågang etter den nye storgevinsten. Han kan bekrefte at Verdalsmyten lever i beste velgående, også i perioder hvor oppmerksomheten er mindre.

– Vi har stadig selgere og andre reisende her, som når de først er i Verdal må kjøpe lottokupong både til seg selv, familie og arbeidskolleger.

LES: Lotto-turister til Verdal

Fornuftig millionær

Lotto-trekning 2.nov 2013

Her er gullrekka 2. november i år. Tre vinnere delte på hovedpremien.

Foto: Skjermbilde

Ifølge Norsk Tipping satt den nyslåtte lottomillionæren fra Levanger og ventet på at de skulle ringe etter trekningen på lørdag.

På spørsmål om gevinsten ville kunne realisere noen drømmer, svarte han at han nok var "kjedelig fornuftig".

– Jeg har en del på gang med hus og hjem, og så vil det nok dryppe litt på sønnen min også. Han har også et stort prosjekt på gang med et gammelt og ressurskrevende hus, sa han.

LES: Lottolykken smiler i Verdal igjen