Kamerahacking på Olympiatoppen: – Veldig, veldig sært at noen har filma oss

Skiskytterstjerna Tiril Eckhoff er en av idrettsutøverne som har lagt ned utallige timer i treningsrommene til Olympiatoppen i Trondheim. Hun er sjokkert over kameraene på idrettslaboratoriet er utsatt for datainnbrudd.

Tiril Eckhoff reagerer på snikfilming

Tiril Eckhoff har selv brukt treningsrommene hvor hackere i fjor tok kontroll over kameraene. - Hun karakteriserer datainnbruddet som veldig sært og spesielt.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Først trodde jeg det var mer privat, men så fant jeg heldigvis ut at det var fra treningsrommene. Det er ikke så skummelt, men jeg tenker at det er veldig, veldig rart, sier Tiril Eckhoff.

NRK meldte i går at bilder og videoer av utøvere som trener er spredt blant annet på Facebook. Videoene skal være av seksuell karakter, ettersom det er zoomet inn på enkelte kroppsdeler. Eckhoff er ikke av dem som NTNU mener er gjenkjennelige i videoene.

Treningslaboratoriet ved Olympiatoppen i Granåsen

Treningsrommene hos Olympiatoppen i Trondheim ble utsatt for datainnbrudd, og videoene ble delt på nettet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Forstår ubehaget

Olympiatoppen og NTNU har tatt på seg ansvaret for det som har skjedd, og Frode Moen, leder av Olympiatoppen Midt-Norge, forstår at utøverne synes datainnbruddet som har skjedd er ubehagelig.

Frode Moen

Frode Moen, leder for Olympiatoppen i Midt-Norge forstår at utøverne synes innbruddet er ubehagelig.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Det er godt trente utøvere som sees i den daglige treningen. De er i forskjellige posisjoner, blant annet i forbindelse med bevegelighetstrening. Hvis enkelte zoomer seg inn, med baktanker av seksuell art så er ikke det noe artig, sier Moen.

Sikkerheten skjerpet

Det er plassert fire kameraer på treningsrommene som filmer utøverne mens de trener. Utstyret brukes for å studere utførelsen av øvelsene. Kameraene ble utsatt for innbrudd en gang i løpet av 2015.

Eckhoff er glad for at sikkerheten nå er skjerpet.

Tiril Eckhoff

Tiril Eckhoff synes først og fremst at det er rart at noen har hentet videoer fra treningsrommene.

Foto: Per Onsheim / NRK

– Hvis de hadde filmet oss i garderoben, så hadde det vært veldig ekkelt. Men at de filmer oss når vi trener er bare veldig, veldig sært, sier hun.