Hopp til innhold

– Veldig stas å få feire hjemme

Trondheim hedret nobelprisvinnerne May-Britt og Edvard Moser med festmiddag i Erkebispegården.

Edvard Moser og May-Britt Moser

FANTASTISK: – For oss trøndere er det helt fantastisk at ordføreren inviterer til en slik fest. Dette er kjempegøy, sa eksilsunnmøringen May-Britt Moser (t.h.) i Erkebispegården, sammen med ektemannen Edvard Moser.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Det er veldig stas å få feire hjemme. Vi setter veldig stor pris på at Trondheim by inviterer til dette, og at vi får ha med mange av de vi ikke kunne ta med til Stockholm, sa Edvard Moser til NRK.

May-Britt Moser og Edvard Moser

PRISVINNERE: May-Britt og Edvard Moser med sine medaljer under nobelprisutdelingen i konserthuset i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery / NTB scanpix

– For oss trøndere er det helt fantastisk at ordføreren inviterer til en slik fest. Dette er kjempegøy, supplerte eksilsunnmøringen May-Britt Moser.

I tillegg til kolleger fra universitetet sto blant andre stortingsrepresentanter og bystyrepolitikere med å feire nobelprisvinnerne i medisin og fysiologi.

Ba om Otterviks bordkort

May-Britt og Edvard Moser Nobelprisen mottok Nobelprisen sammen med John O'Keefe under en høytidelig seremoni i Stockholm i forrige uke.

På festmiddagen satt May-Britt Moser sammen med svenskenes Kong Carl XVI Gustaf. Etterpå tok hun med seg kongens bordkort som minne.

– Skal du ha bordkortet til ordføreren?

– Kanskje jeg kan spørre om jeg kan få det, lo May-Britt Moser og så bort på Rita Ottervik (Ap).

(Saken fortsetter under videoen)

Moser-paret likte musikken på middagen til ære for dem.

SE VIDEO: May-Britt Moser og ektemannen satte tydelig pris på musikken Trondheimsolistene spilte til ære for dem.

– Sikrer fremtidig rekruttering

Nobelprisen gir inspirasjon til NTNU-miljøet, forskere og også til byen i seg selv, sa ordfører Ottervik i sin tale.

– Det at dere har fått tildelt nobelprisen vil være med å bidra til å sikre fremtidig rekruttering av fremragende forskere og glimrende studenter. Og: NTNU som institusjon har vist at de er kapable til å dyrke frem fagmiljø i verdensklasse, sa Ottervik.

Hun roste også Nobelprisvinnerne som personer og medmennesker.

– Vi har trodd på dem

– De har evnen til å tenke stort, til å tenke annerledes, til å finne måter å granske umulige problemer - alt dette blandet med litt genialitet. De er også utrolige lagbyggere: De inspirerer, er generøse og inkluderende, sa NTNU-rektor Gunnar Bovim i sin tale.

Moser-paret får folk til å tro på dem, og universitetet har fulgt på, påpekte Bovim.

– Det har også betydd å tilby langsiktige, forutsigbare og internajonalt konkurransedyktige rammevilkår for Nobelprisvinnerne og folkene de ønsket å ansette, påpekte han.

Som bevis på at NTNU satser videre på fremragende forskning, trakk Bovim frem «Stjerneprogrammet» for unge forskere og en ny strategi for å rekruttere internasjonale toppforskere.

Edvard Moser til bords med Rita Ottervik under middagen

TIL BORDS: Edvard Moser til bords med Rita Ottervik under festmiddagen. Gjestene fikk servert torskerygg til forrett og hovedretten er lam. Til dessert var det tarte tatin, en fransk eplekake.

Foto: Morten Andersen / NRK